портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Лимані триває ексгумація тіл загиблих під час бойових дій та окупації

Опубліковано 11 жовтня 2022 року, 20:14

З групою іноземних та вітчизняних медіа працював сьогодні в деокупованому Лимані начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко, щоб показати світу наслідки російської окупації міста.

- Зараз тут триває ексгумація тіл тих, хто загинув під час бойових дій та окупації. Завдяки свідченням місцевих жителів нам вдалося встановити два місця масових поховань на території Лимана. За словами містян, в одному місці поховані цивільні, в іншому – військовики. Наскільки точним є такий розподіл, ще належить встановити, - розповів очільник області. - На тій ділянці, де, ймовірно, поховані цивільні, знайдено близько півтори сотні могил – однак підсумкова кількість загиблих безсумнівно буде відрізнятися, адже в тих умовах було практично неможливо поховати людину належним чином. 

Багато загиблих мають мінно-вибухові травми – тіла буквально доводиться збирати по частинах. Також у могилах є тіла з ознаками катувань.

- Дуже прошу всіх, а найбільше – журналістів: не спекулюйте на темі кількості загиблих та причин смерті! - наголосив Павло Кириленко. - Коли завершаться слідчі дії, правоохоронці повідомлять остаточні результати ексгумації, а до того часу будь-які припущення чи здогади тільки завдадуть шкоди! Окремо зазначу, що під час стабілізаційних заходів правоохоронці знайшли у Лимані не поодинокі випадки облаштованих катівень. Скільки лиманців опинилося там в період окупації та що російські кати робили із людьми – це також предмет для слідства.  Розраховуємо, що нам вдасться встановити імена та причини смерті кожного з тих, хто загинув через російське вторгнення. Кожна людина заслуговує на людське поховання.