портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У Маріуполі обговорили питання підтримки інвестиційної діяльності на території Донецької та Луганської областей

Опубліковано 28 травня 2021 року, 11:31

Нарада з питань підтримки інвестиційної діяльності на території  Донецької та Луганської областей відбулась у Маріуполі за участі міністра Кабінету міністрів України  Олега Немчінова, першого  заступника міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ростислава Замлинського та першого заступника голови Донецької облдержадміністрації Ігоря Мороза. 

Перший заступник очільника області представив економічний потенціал Донеччини, яку вигідно відрізняє на теренах України комбінація трьох найпотужніших ресурсів: природнього, людського, та промислового. 

«Донеччина зберегла зацікавленість інвесторів. Регіон посідає 2 місце за обсягом прямих іноземних інвестицій. До країн-інвесторів відносяться Нідерланди, Кіпр, Литва, Німеччина та Велика Британія. Майже 76% прямих інвестицій в економіку області спрямовуються у промисловість», - сказав Ігор Мороз. 

Він зазначив, що область веде активну зовнішньоекономічну діяльність. Найбільш значні торгові партнери – Італія, Німеччина, Польща,  США та Туреччина. Основу експорту регіону складають чорні метали та вироби з них (80 %), котли та машини (7,2 %), мінеральні продукти (5,2 %), зернові культури (1,5 %).

У своїй доповіді Ігор Мороз розповів про різноманіття видів ґрунтів та корисні копалини на території Донеччини,    високу концентрацію кваліфікованих спеціалістів, розвинену транспортну і логістичну інфраструктуру тощо.

«Сукупність всіх зазначених чинників дає поштовх для диверсифікації економіки області: розвитку нових галузей, інноваційних виробництв,  креативних індустрій»,  - сказав перший заступник голови Донецької ОДА. 

Олег Немчінов зазначив, що громади, конкуруючи за інвесторів, створюють  максимально сприятливі умови для бізнесу.   «Реалії Маріуполя та навколишніх територіальних громад, скажімо, більш простіші, ніж умовних дніпровських чи харківських, тому що є безпекова складова, від якої ми не можемо відійти.  Але все, що зроблено з 2014 року -  прогрес регіону просто величезний»,  -  сказав він. 

Міністр додав, що побачив у Маріуполі модернізацію міського транспорту, громадські простори,  співпрацю з недержавним сектором, що  є моментами формування сприятливого клімату.