портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У закладах освіти області вшанували День пам’яті Героїв Крут

Опубліковано 30 січня 2020 року, 10:10 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

На Аскольдовій могилі

Поховали їх –

Тридцять мучнів українців.

Славних, молодих…

Це слова з вірша Павла Тичини «Пам’яті тридцяти». Вони присвячені молодим українцям, які загинули у бою під Крутами, відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції «Крути» в сучасній Чернігівській області, за 130 кілометрів від Києва. Це пам’ятна, однак трагічна для України подія – 5-годинний бій між 4-тисячним підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова та загоном із київських курсантів і козаків «Вільного козацтва», що загалом нараховував від 400 до 800 вояків. Загін із курсантів, студентів та гімназистів зійшовся у нерівному бою з багатотисячною армією Михайла Муравйова. 27 юнаків потрапили після бою в полон до більшовиків та були страчені. Затримка просування армії Муравйова дала можливість укласти Берестейський мирний договір, що означав міжнародне визнання української незалежності.

Боротьба за незалежність нашої держави не закінчилась. І на цьому шляху молодь постійно демонструє небайдужість до долі Батьківщини: зі студентських протестів почались події Революції на граніті, Майдану, а сьогодні тисячі молодих українців відстоюють цілісність України на передовій, сотні – віддали життя і стали Героями.

Питання формування у дітей та молоді національної ідентичності, активної громадянської позиції мають стратегічне значення для подальшого розвитку України, її національної безпеки. Саме тому 29 січня у закладах освіти області проведено низку заходів з вшанування Дня пам’яті Героїв Крут: інформаційні п’ятихвилинки, виховні години, тематичні диктанти, виставки книг тощо. Крім того, у межах заходів, для старшокласників організовано показ фільму «Крути».