портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

У закладах загальної середньої освіти Донеччини активно впроваджується нове шкільне меню

Опубліковано 12 листопада 2021 року, 10:25 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Реформа системи шкільного харчування, яка здійснюється за ініціативою та під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської, активно впроваджується у закладах загальної середньої освіти Донецької області. 

Одним із пріоритетних напрямків реформи системи шкільного харчування є впровадження оновленого чотиритижневого сезонного меню  в закладах загальної середньої освіти

В оновленому меню запропоновані страви як традиційної української кухні, так і популярні страви різних країн світу. Збільшено кількість фруктів, овочів та зменшено кількість солі, цукру. Меню стало більш збалансованим, різноманітним, разом з тим, менш калорійним.

На сьогодні в області у 172 закладах загальної середньої освіти впроваджено  оновлене чотиритижневе сезонне меню. З 1 січня 2022 року усі заклади освіти перейдуть на нове меню відповідно до Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від  24 березня 2021 р. № 305.

Прикладом успішного  впровадження реформи системи шкільного харчування є Новгородська спеціальна  школа  №38 Донецької обласної ради (смт Нью-Йорк), де здобувають освіту 125 дітей.

З 1 вересня 2021 харчування у школі здійснюється за системою українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко. 

Оновлення шкільного меню, впровадження нових, незвичних страв для дітей у закладі – надзвичайно відповідальний і серйозний крок. 

Так, навесні, керівництво закладу ознайомили дітей та їх батьків із  «Збірником рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах». 

В оновленому шкільному меню додані сезонні свіжі овочі, які раніш не використовувались (гарбуз, перець) та спеції із сушеної зелені, пряних трав (куркума, чебрець, орегано), а також насіння гарбуза, соняшника та горіхи. Зараз діти отримують страви, які містять рослинний білок (сочевиця, квасоля). До шкільного меню введено ягідні соуси, які роблять страви більш корисними.

З метою популяризації здорового харчування на уроках соціально-побутового обслуговування ( СПО ) проводяться бесіди про користь і якість нових страв, разом з вчителем практикується приготування нових страв, які можна не складно і швидко приготувати (ньоки, овочеві та фруктові салати, узвар з сухофруктів  та інше).

Колективом закладу створено  стенд із зображенням  страв меню дня. На ньому діти, крім картинок, можуть прочитати ще й про корисні властивості та поживну цінність кожного інгредієнта страви.

Серед нових страв, які введено до меню, найбільш подобаються дітям запечені курині нагетси з ягідним соусом, вертута  з яблуками, бланманже, запечене яблуко з сиром під соусом «Куркума», фруктові та овочеві салати. У трійці лідерів -  пастуший пиріг, кебаб та борщ з чорносливом.