Реформа системи шкільного харчування, яка здійснюється за ініціативою та під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської, активно впроваджується у закладах загальної середньої освіти Донецької області.
Одним із пріоритетних напрямків реформи системи шкільного харчування є впровадження оновленого чотиритижневого сезонного меню в закладах загальної середньої освіти
В оновленому меню запропоновані страви як традиційної української кухні, так і популярні страви різних країн світу. Збільшено кількість фруктів, овочів та зменшено кількість солі, цукру. Меню стало більш збалансованим, різноманітним, разом з тим, менш калорійним.
На сьогодні в області у 172 закладах загальної середньої освіти впроваджено оновлене чотиритижневе сезонне меню. З 1 січня 2022 року усі заклади освіти перейдуть на нове меню відповідно до Норм харчування в закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305.
Прикладом успішного впровадження реформи системи шкільного харчування є Новгородська спеціальна школа №38 Донецької обласної ради (смт Нью-Йорк), де здобувають освіту 125 дітей.
З 1 вересня 2021 харчування у школі здійснюється за системою українського шеф-кухаря Євгена Клопотенко.
Оновлення шкільного меню, впровадження нових, незвичних страв для дітей у закладі – надзвичайно відповідальний і серйозний крок.
Так, навесні, керівництво закладу ознайомили дітей та їх батьків із «Збірником рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах».
В оновленому шкільному меню додані сезонні свіжі овочі, які раніш не використовувались (гарбуз, перець) та спеції із сушеної зелені, пряних трав (куркума, чебрець, орегано), а також насіння гарбуза, соняшника та горіхи. Зараз діти отримують страви, які містять рослинний білок (сочевиця, квасоля). До шкільного меню введено ягідні соуси, які роблять страви більш корисними.
З метою популяризації здорового харчування на уроках соціально-побутового обслуговування ( СПО ) проводяться бесіди про користь і якість нових страв, разом з вчителем практикується приготування нових страв, які можна не складно і швидко приготувати (ньоки, овочеві та фруктові салати, узвар з сухофруктів та інше).
Колективом закладу створено стенд із зображенням страв меню дня. На ньому діти, крім картинок, можуть прочитати ще й про корисні властивості та поживну цінність кожного інгредієнта страви.
Серед нових страв, які введено до меню, найбільш подобаються дітям запечені курині нагетси з ягідним соусом, вертута з яблуками, бланманже, запечене яблуко з сиром під соусом «Куркума», фруктові та овочеві салати. У трійці лідерів - пастуший пиріг, кебаб та борщ з чорносливом.