портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Участь у міжнародному форумі «Роль бібліотек у зміцненні демократичного суспільства: Литовсько-український бібліотечний форум»

Опубліковано 14 червня 2023 року, 11:22 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

З 7 по 9 червня 2023 року у Литві відбувся форум «Роль бібліотек у зміцненні демократичного суспільства: Литовсько-український бібліотечний форум», організований Асоціацією повітових публічних бібліотек, Литовською національною бібліотекою ім. Мартінаса Мажвідаса та Українською бібліотечною асоціацією.

Мета заходу - зміцнення литовсько-української співпраці, висвітлення ролі бібліотек. Литовські колеги поділилися досвідом з медіа- та інформаційної грамотності, як допомогти відвідувачам обрати та оцінити інформацію, виявити пропагандистські наративи, брехню та інші загрози неточної або фейкової інформації.

Перший день форуму був присвячений двом темам: «Бібліотека як невід'ємна складова інформаційної політики держави, культури, освіти, науки, економічного прогресу» та «Бібліотерапія: теорія і практика в литовських бібліотеках». Потягом другого дня обговорювались теми: «Медіаграмотність в умовах війни» та «Внесок академічної спільноти у розвиток суспільної свідомості та критичного мислення». У третій день відбулася дискусія «Разом до Перемоги».

Три дні форуму проходили у різних містах країни та мали різні форми проведення: зустрічі, презентації, дискусії, внаслідок чого відбувся обмін практичним досвідом та ініціативами щодо бібліотечної діяльності.

У міжнародному форумі взяли участь і представники Донеччини. Так, директорка комунального закладу культури «Донецька обласна бібліотека для дітей» Юлія Василенко виступила перед учасниками заходу із доповіддю «Бібліотека і війна: досвід Донецької обласної бібліотеки для дітей», яка зацікавила наших литовських колег. Також під час участі у форумі пані Юлія вивчила досвід роботи бібліотек Литви, щоб згодом впроваджувати інноваційні, прогресивні методи роботи у бібліотеках області.

На згадку про незламну та нескорену Донеччину пані Юлія подарувала віцеміністру культури Литви Рімантасу Мікайтісу соледарську сіль і кухлик зі слов'янської глини.

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації