портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Україна розраховує на подальшу потужну підтримку з боку Європарламенту, зокрема в наданні гарантій безпеки Україні

Опубліковано 04 грудня 2022 року, 17:54 , Головний сайт Президента України

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч із делегацією Комітету із закордонних справ та підкомітету з питань безпеки та оборони Європейського парламенту, яка прибула до України.

Андрій Єрмак подякував євродепутатам за підтримку, яку наша держава та її громадяни відчувають з боку Європарламенту з перших днів повномасштабної війни росії проти України.

Керівник Офісу Президента України відзначив, що Європарламент першим підтримав заявку України на членство в Європейському Союзі і закликав до надання Україні статусу кандидата на членство у Європейському Союзі, одним із перших звернувся із закликом до створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії росії проти України, а 23 листопада ухвалив резолюцію про визнання росії терористичною державою та державою, яка використовує засоби тероризму.

У зв’язку з цим Андрій Єрмак висловив сподівання на політичне лідерство Європейського парламенту в питанні підтримки надання Україні безпекових гарантій. Він нагадав, що міжнародна група Єрмака-Расмуссена напрацювала пропозиції у вигляді документа під назвою «Київський безпековий договір» для надання нашій країні надійних гарантій безпеки до набуття повноцінного членства в НАТО, що може тривати певний час. Крім того, Україна розраховує на підтримку запропонованої Президентом України під час виступу на саміті «Групи двадцяти» формули миру з десяти пунктів.

Керівник Офісу Президента України також висловив сподівання на підтримку з боку Європарламенту в процесі подальшого посилення санкцій проти росії, над пропозиціями щодо яких, зокрема, активно працює міжнародна група Єрмака-Макфола.

На брифінгу для представників ЗМІ після зустрічі з євродепутатами Андрій Єрмак зазначив, що Європейський парламент підтримує Україну не декларативно, а конкретними справами.

Голова підкомітету з питань безпеки та оборони Європарламенту Наталі Луазо розповіла, що під час зустрічі йшлося про основні ініціативи, запропоновані Україною, зокрема Київський безпековий договір і мирні ініціативи Президента України.

Зі свого боку заступник голови Комітету із закордонних справ Європарламенту Урмас Пает зазначив, що атаки проти критичної інфраструктури України є абсолютно нелюдськими, змушують мільйони людей страждати й загрожують їхньому життю. На думку депутата, країна-агресор, яка спонсорує тероризм, обов’язково має платити за свої атаки та свої дії.

*Згідно сайту www.president.gov.ua