портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Українська студентська молодь вражає

Опубліковано 17 листопада 2022 року, 17:17 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

Міжнародний день студентів 17 листопада має трагічну історію. У жовтні 1939 року в окупованій німецькими військами Празі студенти та їхні викладачі вийшли на мирну демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословаччини. 

Окупанти відкрили стрілянину по демонстрантах, через що один студент загинув. 17 листопада німці оточили гуртожитки, після чого заарештували або стратили багато студентів.1946 року цю дату запропонували відзначати як День студентів.

Українські студенти цього року також змушені святкувати це свято в умовах війни. Заклади вищої освіти Донецької області евакуйовані до більш безпечних регіонів держави. Більшість вишів зараз проводять навчання в онлайн-режимі для безпеки учнів. Чимало молодих людей з числа студентів та їх викладачів пішли на війну захищати свою рідну землю.

Студенти - це один із самих прогресивних верств суспільства в усі часи. Їх сміливість і відвага, жага до постійного втілення новаторських ідей, тяга до справжніх ідеалів свободи не раз ставала взірцем до загального наслідування, надихаючи інших, виступаючи прикладом для майбутніх поколінь.

Ось деякі приклади винаходів українських студентів, які підкорили світ та зараз використовуються нашими військовими.

Студенти вирішили не словом, а ділом допомогти українській армії. Так, вони винайшли кровоспинний бинт для ЗСУ та гідрогелеві пов'язки, що загоюють рани. Бинт протестували на гризунах. Студенти щільно затиснули рану бинтом – і за три хвилини кровотеча зупинилася.

Розробили студенти і гідрогелеві пов'язки. Вони – антибактеріальні, добре поглинають виділення з ран та пришвидшують їхнє загоєння. При цьому дуже ефективні при опіках від фосфорних бомб. Їх почали розробляти понад 10 років тому. Спершу пов'язки були на синтетичній основі, зараз містять лише природні складники.

Студенти також винайшли програму, яка розпізнає реальне обличчя. Тобто може відрізнити живу людину від підставленої світлини. Винахід можна використовувати в системах безпеки, для ідентифікації особи.

Студенти розробили звукові маячки, які можуть подати сигнал рятувальникам із підвалів. При цьому врятувати життя українців. На одному заряді пристрої працюють до 12 годин.

І таких прикладів ще дуже багато. Українська студентська молодь вражає.

Історією нинішнім студентам відведено одне з найвідповідальніших місць у процесі творення та розбудови незалежної України. Шановні студенти, беріть краще з минулого, важливе - з нинішнього, головне - з майбутнього!

Разом до перемоги!

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації