портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

АТ «Укртрансгаз» сертифіковано за європейськими правилами як оператора газосховища

Опубліковано 11 квітня 2023 року, 13:15

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП) 7 квітня ухвалила остаточне рішення про сертифікацію АТ «Укртрансгаз» як оператора газосховища.

Про це повідомляє пресслужба НКРЕКП.

Остаточне рішення про сертифікацію оператора газосховища Регулятор ухвалив  з урахуванням висновку Секретаріату Енергетичного Співтовариства щодо відповідності сертифікації Укртрансгазу положенням регламенту ЄС.

«Укртрансгаз» є другим в Європі оператором газосховищ, що успішно пройшов сертифікацію та підтвердив своє право здійснювати діяльність зі зберігання газу відповідно до оновлених правил в Євросоюзі та Енергетичному Співтоваристві. 

Сертифікація «Укртрансгазу» надає право залучати українські газосховища для реалізації заходів з енергетичної безпеки в Європі, що передбачені Регламентом ЄС щодо безпеки газопостачання, зокрема у тому числі й зберігання запасів іноземних клієнтів, а також запасів для країн, у яких немає газосховищ або обсягів газу, що спільно закуповуються країнами на випадок кризових ситуацій. 

Рішення також створить умови для максимального завантаження потужностей підземних сховищ газу, сприятиме додатковим фінансовим надходженням від послуг підземного зберігання газу.

Це також посилить енергетичну безпеку і стабільність в Україні та в Європі загалом. Сертифікація сприятиме подальшій інтеграції українського ринку природного газу із ринком європейським.

Відповідно до вимог чинного законодавства України та Європейського Союзу 1 березня 2023 року НКРЕКП ухвалила попереднє рішення про сертифікацію АТ «Укртрансгаз» оператором газосховища.

Додамо

Процедура обов’язкової сертифікації операторів газосховищ була запроваджена в ЄС з 1 липня 2022 року для протидії використання росією підконтрольних їй газосховищ на території Європи з метою шантажу інших країн та недопущення повторення випадків, коли обсяги газу в газосховищах були недостатніми для належного проходження осінньо-зимового періоду.

Євроінтеграційний портал