портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Умови призначення пенсії науковим працівникам

Опубліковано 18 травня 2024 року, 17:39 , ГУ ПФУ в Донецькій області

🔰 Пенсійне забезпечення наукових (науково-педагогічних) працівників здійснюється відповідно до Закону України від 09.07.2003 № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» — https://t1p.de/jyf75.  

Така норма діє після внесення змін до Закону України від 26.11.2015 № 848-VIII «Про наукову і науково-технічну діяльність», починаючи з 01.10.2017.

Особам, які станом на 1 жовтня 2017 року отримували пенсію відповідно до Закону № 848-VIII, здійснено перерахунок згідно з п. 4-3 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

У разі збільшення внаслідок перерахунку розміру виплати проведено автоматичне (без звернення пенсіонера) переведення пенсії на умовах, передбачених Законом № 1058-IV, за матеріалами пенсійних справ.

👆 При цьому такі пенсіонери в будь-який час зможуть звернутися до органів Пенсійного фонду для переведення на наукову пенсію із встановленням розміру, отримуваного до переведення на пенсію за нормами Закону № 1058-IV.

Якщо особа продовжує отримувати виплати, встановлені відповідно до Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність», розмір пенсії не переглядається до її переведення. Такі пенсії індексуються в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

✅ Наразі пенсія науковим працівникам призначається відповідно до Закону № 1058-IV на загальних підставах ➡ https://t1p.de/stkn8.

Необхідний страховий стаж для виходу на пенсію визначено статтею 26 цього закону (у 2024 році — це 31 рік).

Розмір  пенсії залежить від тривалості страхового стажу, середньомісячного заробітку і періоду, за який враховано заробіток для розрахунку пенсії, права на надбавки та підвищення, часу виходу на пенсію, відомостей про працевлаштування та звільнення з роботи тощо. 

💻 Подати заяву на призначення пенсії можна онлайн — через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України https://portal.pfu.gov.ua

Детальніше — у відеоінструкції 👉 https://t1p.de/r0erg.

👉 Більше новин та актуальної інформації — на вебресурсах Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області: 

сайт — https://www.pfu.gov.ua/dn,

фейсбук-сторінка — https://www.facebook.com/dn.pfy

телеграм-канал — https://t.me/PensFond_dn

ютуб-канал — https://www.youtube.com/@gu_pfu_dn

інстаграм — https://www.instagram.com/gu.pfu.dn,

TikTok — https://www.tiktok.com/@gu_pfu_dn.


За матеріалами Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.