портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Умови призначення пенсії за вислугу років медичним працівникам

Опубліковано 27 липня 2023 року, 13:40 , ГУ ПФУ в Донецькій області

Працівники охорони здоров’я мають право на пенсію за вислугу років, якщо накопичено спеціальний стаж роботи.

Умови призначення та порядок обчислення пенсії за вислугу років працівникам закладів охорони здоров`я визначено Законом України від 05.11.1991 № 1788-XII «Про пенсійне забезпечення» - https://is.gd/N9ugLu.

Право на такий вид пенсії мають лікарі і середній медичний персонал (незалежно від найменування посад) незалежно від віку, але за умови наявності спеціального стажу роботи за Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим постановою КМУ від 04.11.1993 № 909 (https://is.gd/ipmNvO), а саме:

не менше 25 років станом на 01.04.2015;

не менше 25 років 6 місяців станом на 01.01.2016;

не менше 26 років 6 місяців станом на 11.10.2017.

Робота за спеціальністю в закладах, установах і на посадах, передбачених цим Переліком, дає право на пенсію незалежно від форми власності або відомчої належності закладу охорони здоров’я, у якому працює медичний працівник.

Період роботи до 01.01.2004 в лепрозорних і протичумних закладах охорони здоров’я, у закладах (відділеннях) з лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, в інших інфекційних закладах (відділеннях) охорони здоров’я, у патолого-анатомічних і реанімаційних відділеннях закладів охорони здоров’я, а також у закладах з надання психіатричної допомоги зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Важливо! Пенсія медичним працівникам за вислугу років призначається лише після звільнення з роботи, яка дає право на цей вид пенсії. У разі працевлаштування в період отримання пенсії за вислугу років на посаду, зазначену в Переліку, її виплата припиняється на весь період роботи і поновлюється після звільнення.

Як подати заяву на призначення пенсії онлайн, – дивіться за посиланням - https://bit.ly/3I7HQIN

Більше інформації з пенсійних питань, щодо страхових виплат, житлових субсидій і пільг - на фейсбук-сторінці https://www.facebook.com/dn.pfy, телеграм-каналі https://t.me/PensFond_dn та ютуб-каналі https:// www.youtube.com/@gu_pfu_dn/about Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області.

Головне управління Пенсійного фонду України в Донецькій області