портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Уповноважений із захисту державної мови обговорив із Секретарем РНБО питання імплементації мовного законодавства

Опубліковано 29 липня 2021 року, 15:33

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь обговорив із Секретарем Ради національної безпеки і оборони України Олексієм Даніловим питання імплементації мовного законодавства в Україні. Зокрема Уповноважений наголосив на важливості виконання телеканалами статті 23 Закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, яка набула чинності з 16 липня цього року і стосується поширення та демонстрування фільмів й серіалів державною мовою.

“Новий етап імплементації норм мовного закону має забезпечити збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнення її статусу як державної. У рішенні Конституційного суду України від 14.07.2021 щодо відповідності Конституції мовного Закону чітко вказано, що «загроза українській мові рівносильна загрозі національній безпеці України, існуванню української нації та її держави». Отже в умовах гібридної війни, питання утвердження державної мови та безпеки інформаційного простору є принципово важливим, адже це не лише культурний, освітній чи гуманітарний фактор, а і фактор національної безпеки та оборони», — наголосив Тарас Кремінь.

“Маємо докласти всіх практичних зусиль, аби українська мова посіла гідне місце і в телевізійних ефірах, і в інших сферах суспільного життя на всій території України, як того вимагає Конституція України”, — підкреслив він.

Під час зустрічі Тарас Кремінь презентував Секретарю РНБО річний звіт Уповноваженого про стан дотримання Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” у 2020 році. 

"Імплементація норм мовного закону потребує особливої уваги з боку держави, адже захист державної мови — це захист національних інтересів України. Забезпечення всебічного функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на всій території України, як це передбачено статтею 10 Конституції України, та усунення відповідних загроз можливе лише за умови спільних дій усіх органів державної влади на координації з боку Ради національної безпеки і оборони України”, — підсумував Уповноважений.