портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Уряд підтримав законопроєкт щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю

Опубліковано 31 березня 2021 року, 19:56

31 березня Кабінет Міністрів України під час засідання підтримав проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення сприятливих умов для працевлаштування осіб з інвалідністю».

Про це повідомяє Міністерство соціальної політики.

«Це євроінтеграційний законопроєкт, який унормує в державі загальну систему рівного ставлення до осіб з інвалідністю у сфері зайнятості та професійної діяльності», – зазначила Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

 Діючі норми Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», як доведено на практиці, є недостатньо ефективними, зокрема в частині відсутності мотивації роботодавців працевлаштовувати осіб з інвалідністю. Досвід успішних країн Європейського Союзу, в яких діє система квотування робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, демонструє, що головним чинником має бути стимулюючий підхід для роботодавців.

 У зв’язку з цим запропоновані комплексні законодавчі ініціативи спрямовані на впровадження:

  • альтернативного способу виконання встановленого законодавством нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • диференційованого підходу щодо працевлаштування осіб з важкою формою інвалідності;
  • електронної форми звіту про працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • механізмів працевлаштування осіб з інвалідністю на посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування;
  • створення рівних умов для усіх роботодавців в частині відповідальності за порушення законодавства у сфері працевлаштування осіб з інвалідністю;
  • інші заходи щодо реалізації ефективних, сучасних та гнучких механізмів з працевлаштування осіб з інвалідністю, у тому числі в частині дерегуляції процесів, забезпечення універсального дизайну та розумного пристосування, стимулювання роботодавців з метою створення робочих місць, а також підвищення рівня відповідальності у разі невиконання встановленої квоти.

 Відтак пропонується осучаснити норми законодавства України щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, створивши сприятливі умови, що враховуватимуть інтереси як осіб з інвалідністю, так і роботодавців. Дотримання балансу інтересів зацікавлених сторін у зазначеній сфері забезпечить позитивний ефект із збільшення рівня працевлаштування осіб з інвалідністю.

ЄВРОІНТЕГРАЦІЙНИЙ ПОРТАЛ