портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Усні свідчення – внесок у збереження сучасної історії: Долучайтесь до проєкту Донецького обласного краєзнавчого музею

Опубліковано 21 вересня 2023 року, 13:31 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Повномасштабне вторгнення рф у 2022 році змінило життя всіх українців, але насправді війна в Україні розпочалася ще 2014 року. Мільйони людей стали учасниками та очевидцями збройної агресії росії, свідками  й жертвами бойових дій. Розповіді людей про те, що їм доводиться переживати через дії російських загарбників на українській землі, мають бути зафіксовані, і для збереження загальноісторичної картини важлива кожна індивідуальна історія. 

Донецький обласний краєзнавчий музей активно збирає усні історії понад рік і 20 вересня 2023 року взяв участь у щорічному засіданні Усноісторичного клубу Українського інституту національної пам’яті, цьогоріч присвяченого практиці воєнної усної історії. На заході обговорювались особливості усноісторичного інтерв’ювання до і після повномасштабної війни, новий досвід опитування у стані війни, психологічні, етичні поради дослідникам, безпекові аспекти інтерв’ювання в умовах війни.

До участі в засіданні Усноісторичного клубу були запрошені фахівці різних галузей, які мають досвід роботи з усною історією, – представники музеїв, бібліотек, університетів, громадських організацій з різних регіонів України. Зокрема, учений секретар Донецького обласного краєзнавчого музею Оксана Муравська поділилась досвідом опитування учасників та очевидців російсько-української війни співробітниками музею, розповіла про підготовку та реалізацію музейного усноісторичного проєкту. 

Допоможіть зберегти історію – поділіться своїми спогадами про пережите. Аби долучитись до усноісторичного проєкту Донецького обласного краєзнавчого музею, пишіть на електронну пошту [email protected] або у приватні повідомлення на сторінку https://www.facebook.com/dokmuseum.  

Засідання Усноісторичного клубу-2023 можна подивитись за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=zi63aGNnGj8&ab_channel=UkrainianInstituteofNationalRemembrance