портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Маріуполі розпочато фестиваль «ТЕАТРАЛЬНА БРАМА»

Опубліковано 05 вересня 2019 року, 15:52 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

З 4 по 10 вересня на сцені Донецького академічного обласного драматичного  театру (м. Маріуполь) проходить Перший обласний відкритий фестиваль театрального мистецтва «Театральна брама». Фестиваль започатковано Управлінням культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації у 2019 році і проводиться ним спільно з театром.

Основні цілі та завдання фестивалю це розвиток і збагачення традицій української національної культури на Донеччині, налагодження й зміцнення творчих зв'язків між театральними колективами країни та ознайомлення широкого кола глядачів з кращими досягненнями вітчизняної сцени.

Протягом тижня сім професійних театральних колективів з різних регіонів України покажуть маріупольцям та гостям міста дев’ять своїх вистав. Серед учасників конкурсної програми – театри з Києва та Івано-Франківська, Миколаєва й Запоріжжя, Ніжина і Сєвєродонецька.

Афіша фестивалю складається здебільшого з вистав за творами українських авторів, від славетних класиків Михайла Коцюбинського та Івана Франка до сучасних письменників і драматургів Світлани Новицької, Неди Нежданої, Марії Матіос і Павла Ар'є. Також глядачі побачать виставу за п'єсою турецького драматурга Тунджера Джюдженоглу.

Оцінює спектаклі конкурсної програми професійне журі фестивалю, до складу якого увійшли:

  • в. о. начальника Управління культури і туризму Донецької облдержадміністрації АЛІНА ПЕВНА
  • актор театру та кіно, режисер, заслужений артист України АНДРІЙ РОМАНІЙ
  • театральний режисер, актриса театру і кіно, заслужена артистка України ЛЮДМИЛА КОЛОСОВИЧ
  • драматург, сценарист, режисер театру та кіно СВІТЛАНА НОВИЦЬКА
  • театрознавець, куратор мистецьких проектів, старший викладач кафедри театрознавства Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського ОЛЕНА ЛИБО
  • художній керівник режисерського курсу, старший викладач кафедри режисури драматичного театру Харківського національного університету мистецтв ім. І.П. Котляревського ВАЛЕРІЙ ГУЙВІН

Святкові заходи з нагоди відкриття фестивалю почались на площі біля центрального входу театру, де всі бажаючі змогли приєднатися до яскравої костюмованої ходи та подивитись концерт за участю артистів театру і колективів міста.

Урочиста церемонія відкриття відбулась на сцені театру, глядачів першого фестивального дня привітали начальник Управління культури і туризму Донецької обласної державної адміністрації Аліна Певна, директор департаменту культурно-громадського розвитку Маріупольської міської ради Діана Трима та генеральний директор театру Володимир Кожевніков.

По закінченню першого конкурсного спектаклю, «Солодкої Дарусі» Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка, акторів довго не відпускали зі сцени нестихаючі оплески і численні вигуки «браво». Диплом учасника та пам'ятний подарунок був вручений народному артисту України Ростиславу Держипільському – директору-художньому керівнику Івано-Франківського театру, режисеру-постановнику вистави. Звернувшись до глядачів, він зокрема передав і привітання маріупольцям від найпопулярнішої сучасної письменниці України Марії Матіос, за книгами якої створені обидві фестивальні вистави франківців.

Фестиваль стартував на дуже високій ноті, а попереду глядачів чекає ще багато цікавих театральних знайомств та відкриттів.