Починаючи з 5 грудня 2024 року, в Україні діють нові гігієнічні вимоги до агропродовольчих ринків, які забезпечують простежуваність безпечності харчових продуктів під час продажу на офіційних ринках.
Оператори агропродовольчих ринків зобов’язані отримувати експлуатаційний дозвіл або реєструвати потужності агропродовольчого ринку, а також застосовувати постійно діючі процедури, що засновані на принципах HACСP.
Агрородовольчий ринок не може функціонувати без акредитованої лабораторії.
Важливим моментом є і вимоги щодо продажу харчових продуктів на агропродовольчих ринках:
- харчові продукти тваринного походження (м'ясо, риба, мед, яйця, молоко необроблене) та рослинного походження (картопля, капуста, морква) домашнього виробництва можуть продаватися за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії;
- харчові продукти недомашнього виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції, не підлягають лабораторним дослідженням на ринку;
- м’ясо, субпродукти парнокопитних та інших копитних тварин можуть продаватися тільки за умови, що вони отримані від ідентифікованих сільськогосподарських тварин.
Зазначені вимоги поширюються на агропродовольчі ринки, оптові ринки сільськогосподарської продукції та ринкові комплекси всіх типів незалежно від їх підпорядкування та форм власності.