портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Україні починається акція «Калина пам’яті» до Дня захисників і захисниць, долучитися може кожен!

Опубліковано 28 серпня 2023 року, 21:39

Платформа пам'яті Меморіал започатковує нову традицію вшанування полеглих Героїв до Дня захисників і захисниць України. Глобальна мета — висадити на території всіх закладів освіти нашої країни калинові алеї. Кожен кущ символізуватиме одну загиблу людину, яка віддала своє життя за Україну, за кожного з нас.

Для реалізації задуму команда платформи Меморіал запустила краудфандингову кампанію зі збору коштів, щоб забезпечити саджанцями, інформаційними таблицями та буклетами про догляд за калиною якомога більше закладів освіти у різних куточках України. Логістичні витрати за свій кошт забезпечить компанія Нова пошта, яка підтримала ідею.

Шеф-редакторка платформи пам’яті Меморіал Анастасія Абрамець на брифінгу в Донецькій обласній державній адміністрації розповіла, як виникла наша ідея «Калини пам’яті».

«Для нас від самого початку стало дуже важливим, аби ця ідея походила не від нас, а щоб вона була нашим спільним з українцями виявом, щоб це рішення було не зверху, а від самих людей. І насправді ми побачили, що співгромадян ця ідея дуже зацікавила. Тому що ми планували збирати кошти протягом 30 днів. Натомість за перший же тиждень ми зібрали необхідну мінімальну суму. Але й при всьому тому, що спочатку ми збирались забезпечити саджанцями та іншими засобами 50 шкіл, - то насправді ж зареєструвалося на даний час 230 навчальних закладів. Отже, ми не закриваємо збір і продовжуємо його. До 1 жовтня в нас є ще час, аби максимально ті 230 шкіл можна було би забезпечити необхідними матеріалами».

За словами Анастасії Абрамець, її команда вірить, що акція «Калина пам’яті» допоможе зберегти спогади про всіх полеглих Героїв.

«Ми зможемо залучити наших дітей до традицій вшанування, підтримаємо учнів та освітян, які втратили найдорожчих… Нам дуже важлива підтримка, адже це не лише можливість реалізувати задум, але й спільне творення традицій, які для нас усіх актуальні і важливі, які зроблять нас міцнішими», — каже шеф-редакторка Меморіалу Анастасія Абрамець.

Нагадаємо, що 29 серпня в Україні відзначається День пам’яті захисників і захисниць України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цей день встановлено Указом Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 для увічнення героїзму військовослужбовців і добровольців, котрі віддали життя за Батьківщину, як нагадування про одну із найкривавіших подій війни на сході України – Іловайську трагедію.

«29 серпня ми відзначаємо День пам’яті захисників і захисниць України, - наголосила Анастасія Абрамець. - Ця дата пов’язана з трагічною сторінкою історії російсько-української війни – Іловайським «котлом» серпня 2014 року. Символом цього дня є соняшник, і тому ми назвали акцію, присвячену цій даті, «Соняхи Героям». Важливо, щоб українці, які долучатимуться до цієї акції, згадали Героя-захисника, або навіть кількох, за яких у них болить! Цього дня будуть спогади про загиблих під час російсько-української війни, і ми закликаємо українців 29 серпня взяти один або кілька соняхів і прийти на меморіальні кладовища, в памятні місця, на Алеї памяті Героїв, які є в містах і селах, і покласти ці соняхи не лише на могили своїх рідних, але й людей із вашого міста, селища, які віддали своє життя під час воєнних подій».

Закликаючи українців долучитися до меморіальної акції «Соняхи Героям» 29 серпня, Анастасія Абрамець зауважила, що для вшанування Героїв не обов’язково збиратися у визначений час, аби не наражати себе та інших людей на небезпеку. Віддати данину шани загиблим і покласти соняхи до пам’ятних місць можна впродовж усього дня. Головне – виявити свою повагу полеглим захисникам і підтвердити їхнім рідним, що вони не самотні, і що їхній сум і біль розділяють усі співвітчизники.

Як відбуватиметься акція «Калина пам’яті»

Перший етап акції — збір фінансів на реалізацію ідеї. Водночас команда платформи пам'яті Меморіал збирає заклади освіти, які хочуть взяти участь у “Калині пам’яті”.

Подати заявку на участь може кожен державний чи приватний заклад освіти України. Для цього представникам адміністрації закладу освіти достатньо заповнити форму та очікувати на відповідь.

Якщо вдасться зібрати заплановану суму — платформа пам'яті Меморіал забезпечить матеріалами для проведення акції 50 закладів освіти. Якщо вдасться зібрати більшу суму — відповідно вдасться залучити більше шкіл.

Після завершення збору закладів, які вирішили долучитися до акції “Калина пам’яті”, отримають:

  • інструкції та рекомендації щодо висадки і догляду за рослинами;
  • інформаційні таблиці;
  • кількість саджанців відповідно до кількості загиблих військових, близьких школі (колишніх учнів, освітян, рідних і близьких вчителів та нинішніх учнів).

29 вересня о 9:00, напередодні 1 жовтня, Дня захисників і захисниць України, учні закладів освіти разом із учителями висадять калинову алею на подвір’ях своїх закладів.

“Алеї Героїв стануть місцем вшанування пам'яті загиблих, місцем, де школи зможуть проводити пам'ятні заходи. Ми маємо надію, що “Калина пам’яті” з роками масштабується і такі алеї з'являться у всіх закладах освіти країни”, — додає Анастасія Абрамець.

Підтримати проєкт “Калина пам’яті” можна тут.

Представникам шкіл, які хочуть долучитися — потрібно подати заявку: https://griml.com/SYhdo