портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В Україні прогнозується збільшення навантаження на медичну систему протягом січня-лютого

Опубліковано 06 січня 2021 року, 14:20

Понад 23 тисячі людей знаходяться в українських лікарнях  і потребують постійної медичної допомоги через коронавірусну хворобу.  Про це міністр  охорони здоров’я України Максим Степанов повідомив на брифінгу 6 січня. 

Він зазначив, що МОЗ категорично проти перенесення або скасування посиленого карантину, який має  тривати з 8 до 24 січня 2021 року.  У період свят щодня продовжує фіксуватися приблизно 5000-7000 нових випадків захворювання на COVID-19. Щодня від цієї хвороби помирає майже 200 людей. Наразі понад 23 тисячі людей з коронавірусною хворобою знаходяться в лікарнях. З них мінімум 10% — це важкі хворі, кількість яких збільшується.   

Протягом січня-лютого прогнозується зростання кількості хворих на COVID-19 і збільшення навантаження на медичну систему, зокрема і через сезонну захворюваність на грип. Посилення карантинних заходів у січні дозволить країні не вдаватися до аналогічних заходів впродовж весни 2021 року.

За словами Максима Степанова, з травня 2020 року тривають переговори МОЗ зі світовими топвиробниками  вакцин (які вже проводять ІІІ фазу клінічних випробувань або проходять процес реєстрації в інших країнах) та відповідними глобальними ініціативами.  Зокрема, вже досягнуті домовленості із програмою COVAX — є підтвердження постачання в Україну 8 млн доз вакцин проти COVID-19 у кінці I — початку II кварталу 2021 року.

Перший договір про постачання вакцин проти COVID-19 Україна підписала з компанією "Сіновак", яка є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин, які схвалені в 34 країнах світу. За умовами договору, загалом Україна отримає від "Сіновак" 1 мільйон 913 тис. доз. Перша партія вакцин у кількості 700 тис. доз буде поставлена в Україну протягом 30 днів після офіційної реєстрації або в країні-виробнику, або в інших країнах із жорсткою регуляцією.