портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

В яких розмірах призначається допомога по безробіттю гіг-спеціалістам?

Опубліковано 23 лютого 2024 року, 16:24 , Донецький обласний центр зайнятості

Під час воєнного стану гіг-спеціалісти мають право на призначення допомоги по безробіттю на загальних підставах.

Прикінцевими положеннями Закону України “Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” (далі - Закон) установлено, що під час дії воєнного стану Кабінет Міністів України визначає особливості призначення допомоги по безробіттю. Урядовою постановою від 27 грудня 2023 року № 1390 (набрала чинності 30 грудня 2023 року) внесено зміни, серед іншого, до пункту 7 Порядку надання допомоги по безробіттю, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 735. Визначено, що під час воєнного стану тривалість та розмір допомоги по безробіттю для осіб, визначених в абзаці 2 частини 3 статті 22 Закону, встановлюються на загальних підставах відповідно до Закону.

Раніше працівники та гіг-спеціалісти юридичних осіб, що перебувають у статусі резидента Дія Сіті відповідно до закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», після звільнення чи припинення гіг-контракту мали право на допомогу по безробіттю у мінімальному розмірі.

Довідково. Гіг-контракт – це цивільно-правовий договір, за яким гіг-спеціаліст зобов'язується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань резидента Дія Сіті як замовника, а резидент Дія Сіті зобов'язується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг, а також соціальні гарантії. При цьому гіг-спеціалістом є фізична особа, яка за гіг-контрактом є підрядником та/або виконавцем.

Якщо виникли питання або потрібна більш детальна консультація, звертайтеся до консультантів call-центру Донецького обласного центру зайнятості безкоштовно за телефоном: 0-800-33-61-67.