портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Валовий регіональний продукт Донеччини значно скоротився через повномасштабне вторгнення рф

Опубліковано 07 червня 2022 року, 17:35

Валовий регіональний продукт Донеччини скоротився вдвічі порівняно з аналогічним періодом минулого року через повномасштабне вторгнення російської федерації в Україну. Про це начальник Донецької обласної військової адміністрації Павло Кириленко повідомив у Facebook.

На Донеччині знищено майже 15% виробничих потужностей промисловості, пошкоджено – близько 25%. Загалом припинили роботу більше половини підприємств. Значна частина з них на окупованій території (Азовсталь, комбінат імені Ілліча (Зота Ілліча Некрасова), але також і на вільній (серед них Авдіївський коксохім і НКМЗ).

Вдвічі впали обсяги видобутку вугілля, дві шахти взагалі припинили роботу повністю – це додатковий удар по вугільній галузі, яка і до повномасштабного вторгнення перебувала у серйозній кризі та потребувала великих дотацій.

В області повністю зупинено газопостачання, знеструмлено 315 населених пунктів, є проблеми з постачанням води. З кожним днем активних бойових дій підтримувати прийнятні умови для життя стає дедалі важче.

Дві з чотирьох ТЕС – Вуглегірська і Миронівська – заблоковані окупаційними військами. Ще одна – Слов’янська – зупинена внаслідок обстрілів. Через це область втрачає близько 1 млрд грн податків на рік.

«Незважаючи на те, що з лютого під окупацію потрапило 38% засівних площ, ми змогли зібрати урожай озимих та засіяти 68% від запланованих ярих культур. В області продовжує працювати 21 із 55 тваринницьких підприємств», - зазначив Павло Кириленко.

Зараз на Донеччині працюють всього 15 відділень двох банків (Ощадбанк і Приватбанк) – це майже в 20 разів менше, ніж було до повномасштабної війни.

Підприємці знаходять можливості забезпечувати жителів Донеччини товарами першої необхідності, однак економічна ситуація в області залишатиметься скрутною, аж поки ЗСУ не виженуть окупантів.

«Кожен, хто досі залишається в області, не тільки наражає себе на небезпеку обстрілів, але й ускладнює економічне становище регіону. Закликаю всіх – евакуюйтесь! Це – відповідально!», - наголосив очільник області.