портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Ваші Мрії – наші Крила» або Різдвяні канікули для дітей з Донеччини

Опубліковано 10 січня 2023 року, 18:18 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Комунальним підприємством «Обласний дитячо-молодіжний санаторно-оздоровчий комплекс «Перлина Донеччини», за підтримки Донецької обласної державної адміністрації, 2023 рік розпочато впровадженням пілотного проєкту «Здоров’явідновлюючий простір психологічної та фізичної реабілітації дітей «Ваші Мрії – наші Крила».

Зазначений проєкт реалізується «Перлиною Донеччини» для дітей та батьків з Донецької області у безпечному регіоні країни, на базі санаторію «Карпати», який розташовано в мальовничому селищі Карпати Закарпатської області.

Санаторій «Карпати» - це один з найбільших відпочинкових комплексів Закарпаття, загальна площа якого перевищує 40 гектарів гірської місцевості, покритої лісовими масивами. На території здравниці знаходиться старовинний палац графа Фрідріха Шенборна, який є пам'яткою архітектури ХІХ століття, оточений парком-дендрарієм з декоративним озером у центрі.

В умовах воєнного стану оздоровлення та відпочинок дітей є вкрай важливим, адже паніка, стрес, вимушений переїзд, зміна звичного оточення, розпорядку, перебування у бомбосховищах залишили психологічні та фізичні травми.

Різдвяно-новорічні канікули – це чудовий час для забав, веселощів, творчості, віри в дива, в щасливі зміни.

Здійснилася дитяча мрія - зустрітися у колі друзів «Перлини Донеччини». Вона стала реальністю завдяки співпраці мобільної педагогічної команди «Перлини Донеччини», педагогічних команд тренерів громадської організації «BLACK BELT» (м. Слов’янськ) та санаторію «Карпати», який гостинно привітав дітей своєю увагою, теплим спілкуванням та комфортом послуг.

Так, 5 січня 68 дітей з Донеччини, які неодноразово відпочивали в «Перлині Донеччини», зібралися на різдвяно-новорічну зміну закладу зі всіх куточків нашої країни і навіть з-за кордону.

Командою «Перлини Донеччини» організовано зустріч дітей в інтерактивній формі в найкращих українських традиціях.

Для дітей підготовлено різноманітні арттерапевтичні студії та майстерні, під час відвідування яких діти самі майстрували свого янголятка та малювали на ньому символи своїх бажань, виготовляли колекцію новорічних різдвяних бажань, малювали «Таємні послання Санті» та свої мрії фарбами на повітряній кульці, писали звернення до Санти.

Діти брали участь у квесті «Детективне агентство «У пошуках Санти» та фото-квесті «Квиток на різдвяний експрес «Дива Карпат».

Під час виготовлення та декорування різдвяних імбирних пряників «смачними фарбами» діти та дорослі мали змогу відчути себе справжніми кулінарами.

Також діти відвідали віртуальний музей «Таємниця світла різдвяної та новорічної зірки», експозиції якого були присвячені традиціям зустрічі Різдва в різних країнах світу, який для них підготував колектив «Перлини Донеччини».

Діти самостійно створювали музейні експозиції «Портретна галерея «Різдвяні обереги», а саме справжніх символів Різдва Христового – Дідуха, Янгола, Рушника, Ялинкової Іграшки. Під час цієї творчої події діти отримали багато цікавої та корисної інформації про основні символи Різдва, власноруч доторкнулися до справжніх українських традицій та стали учасниками національного різдвяного святкування.

У Святвечір до дітей завітав Святковий вертеп. Такий подарунок дітям зробили мешканці села Вільховиця разом зі студентами Ужгородського національного університету, які познайомили дітей з традиціями святкування Святвечора на Закарпатті. Усі присутні відчули по-справжньому різдвяний настрій! Святковий вечір діти продовжили співанням колядок, святкових привітань та святковою вечерею при свічках з «Багатою кутею», з різноманіттям страв.

Різдвяним ранком кожну дитину очікували подарунки, турботливо розвішані у різдвяних чобітках на дверних ручках кожної дитячої кімнати. А ввечері діти наповнили чарівністю замкове озеро, а саме чарівними човниками з вітрилами Мрій та різдвяними свічками, які вони самостійно виготовили в проєктній майстерні «Різдвяний вогонь». Яскравим фіналом свята стало файєр-шоу.

Під час реалізації програми відпочинку дітей значна увага приділяється психологічній реабілітації. Вирішенню проблем психологічної адаптації дітей стало використання новацій реабілітаційної психології – ерготерапії, яка спрямована на відновлення та компенсацію активностей, творчої енергії через спілкування з природою. З метою впровадження цієї технології діти відвідали навколишній заповідний гірській ліс та стали учасниками сеансу друїдотерапії – спілкуванню із деревами – обіймали їх, шепотілися, довіряючи власні таємниці. Прогулянка територією парку разом із психологом стала своєрідною пригодою для відпочиваючих дітей, адже разом із відкриттям чудес навколишнього середовища діти відкривали таємниці власної душі, отримували нові знання спілкування. Особливо запам’яталася бесіда з психологом в інтер’єрі старовинного замку графів Шенборнів на території санаторію.

Для створення та реалізації «Lifestyle – здоров’явідновлюючий простір» педагогічна команда клубу «Black Belt» працює спільно з медичною службою санаторію «Карпати» - діти отримують бальнеологічні процедури мінеральною природною водою Карпатського родовища «Карпатська» в басейні у трьох чашах за віком дітей, в тому числі чаші джакузі. Крім того, для зняття емоційно-психологічного напруження з дітьми спортивного клубу карате та художньої гімнастики проводяться тренувальні заняття.

Ми сподіваємось, що діти та батьки запам’ятають цю новорічну пригоду як теплу та яскраву подію. Все буде Україна!

За матеріалами департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації