портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулась нарада «Про стан профілактики і боротьби з дитячою злочинністю та протидії домашньому насильству в Донецькій області»

Опубліковано 18 серпня 2021 року, 13:10

Спільна нарада «Про стан профілактики і боротьби з дитячою злочинністю та протидії домашньому насильству в Донецькій області» відбулася 17 серпня.

Участь у нараді взяли заступник керівника Донецької обласної прокуратури Вікторія Ткачук, заступник голови Донецької облдержадміністрації Юлія Костюніна та представники відділу захисту інтересів дітей та протидії насильству Донецької обласної прокуратури, Головного управління Національної поліції в Донецькій області, відділу протидії кіберзлочинам в Донецькій області Департаменту кіберполіції Національної поліції України, управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації, департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації, служби у справах дітей Донецької облдержадміністрації, комунального закладу «Донецький навчально-методичний центр психологічної служби системи», філії державної установи «Центр пробації» у Донецькій області.

Учасники спільної наради обговорили стан профілактики та боротьби з дитячою злочинністю, а також протидії домашньому насильству в Донецькій області. Зазначено, що вжитими правоохоронними та уповноваженими державними органами області заходами у сфері охорони дитинства, ефективного захисту інтересів дітей від злочинних посягань повною мірою не забезпечено. Залишається ряд проблемних питань щодо протидії дитячої злочинності, усунення негативних чинників, які слугували причинами та умовами скоєння кримінальних правопорушень, застосування пробаційних процедур.

Під час проведення наради було вирішено:

• Розробити спільний алгоритм передачі матеріалів про факти вчинення домашнього насильства між органами, які співпрацюють на вказаному напрямі, контролю за їх опрацюванням.

• Розробити презентацію (відеоматеріал) щодо забезпечення батьківського контролю над поведінкою дитини в Інтернеті з метою демонстрації в закладах освіти.

• Вжити заходів з просвітницької діяльності у дитячому та підлітковому середовищі, у тому числі шляхом розповсюдження матеріалів UNICEF щодо протидії насильству відносно дитини.

• Вивчити стан додержання вимог кримінального процесуального законодавства при обліку та розгляді заяв і повідомлень, що надійшли від закладів охорони здоров’я, про факти отруєння дітей алкогольними та наркотичними засобами, а також від громадян та органів і служб у справах дітей про факти домашнього насильства в родині в частині приховування від обліку кримінальних правопорушень в територіальних органах поліції.

• Вивчити причини та умови вчинення неповнолітніми кримінальних правопорушень, насамперед проти власності та майнових прав громадян, що вчинені неповнолітніми, ефективності вжитих заходів щодо відшкодування завданої такими кримінальними правопорушеннями шкоди.

• У разі наявності ознак домашнього насильства економічного характеру вжити заходів до притягнення правопорушників до адміністративної та кримінальної відповідальності.

• Провести перевірки щодо виявлення та поширення незаконного контенту з вмістом дитячої порнографії за допомогою мережі Інтернет, соціальних мереж, а також встановлення фактів втягнення дітей у дитячу інтернет-проституцію, вжиття заходів у межах компетенції на припинення таких фактів, захисту дітей від протиправних посягань

• З метою протидії незаконному обігу наркотичних засобів, попередження алкоголізму в підлітковому середовищі провести спільні профілактичні рейди у розважальних закладах області та інших місцях масових скупчень молоді.

• Вивчити стан здійснення нагляду за додержанням вимог законодавства при виконанні судових рішень в частині проведення індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми, які відбувають покарання, не пов’язані з позбавленням волі, та звільнені від виконання покарань в органах пробації, особливу увагу звернувши на факти повторного вчинення неповнолітніми кримінальних правопорушень, у період перебування на обліку у вказаних установах.

• Організувати реалізацію спільних заходів з метою формування безпечного освітнього середовища, вільного від проявів насильства, суїцидальних та інших негативних проявів.