портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулась спільна нарада щодо програми фінансової допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї «Рука допомоги»

Опубліковано 16 лютого 2022 року, 17:45 , Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації

Спільна нарада керівників територіальних органів Нацсоцслужби, обласних департаментів соціального захисту населення та центрів зайнятості щодо організації роботи та об’єднання зусиль при наданні допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї в рамках програми «Рука допомоги» відбулась у режимі відеоконференції сьогодні, 16 лютого.  

На нараді головували заступник Міністра соціальної політики України Віталій  Музиченко та голова Національної соціальної сервісної служби України Владислав Машкін.   

Крім цього, на нараді було розглянуто проблемні питання, які виникають під час реалізації програми. 

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2021 року № 397   «Деякі питання сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей» затверджено Порядок надання допомоги на здобуття економічної самостійності малозабезпеченої сім’ї. 

З 1 січня 2022 року безробітні працездатні особи з числа членів малозабезпеченої сім’ї можуть отримувати фінансову допомогу від держави для старту власного бізнесу. Допомога надається в рамках нової бюджетної програми, розробленої Міністерством соціальної політики України, на реалізацію якої у держбюджеті на 2022 рік передбачено майже 94,9 млн грн.

Безвідсоткова поворотна фінансова допомога розміром до 15 мінімальних зарплат (на початок 2022 року – 97 500 грн) спрямовується тільки для оплати рахунків на придбання необхідного для заснування власної справи обладнання і матеріалів.

Повернення отриманої від держави фінансової допомоги відбувається у разі невиконання або неналежного виконання умов, передбачених Порядком. 

Фінансова допомога не повертається, якщо особою, яка виявила бажання провадити підприємницьку діяльність:

у перший рік з дати отримання фінансової допомоги працевлаштовано за направленням центру зайнятості не менше ніж двох непрацюючих працездатних осіб із числа членів малозабезпечених сімей строком не менше ніж на два роки;

за трирічний період з дати отримання фінансової допомоги або за період до дати її дострокового повернення, в тому числі у випадку розірвання угоди, сплачено податки, збори (обов’язкові платежі) і єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування в сумі, що перевищує суму наданої фінансової допомоги.

Злагоджена та з’єднана робота Мінсоцполітики, Нацсоцслужби, регіональних органів національної соціальної сервісної служби, департаментів та центрів зайнятості сумісно з місцевими органами виконавчої влади та бажання малозабезпечених сімей дозволить таким сім’ям набути економічної самостійності.