портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулася друга онлайн-консультація Коаліції 1325 «Жінки, мир, безпека» Донеччина

Опубліковано 14 лютого 2023 року, 18:24 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання

14 лютого відбулася друга онлайн-консультація Коаліції 1325 «Жінки, мир, безпека» Донеччина з метою обговорення та напрацювань пропозицій щодо оновлення плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року у Донецькій області.

В межах консультації відбулася зустріч з представницею Німеччини щодо пропозицій з гуманітарної допомоги.

До участі долучилися представниці/представники управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації.

Оновлення Національного плану дій з виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека» на період до 2025 року стало необхідним у зв’язку із повномасштабним вторгненням російської федерації в Україну у 2022 році, введенням воєнного стану та тимчасовою окупацією російською федерацією нових територій України. У розділі «Аналіз проблеми» зазначається: «Збройна агресія непропорційно впливає на жінок і чоловіків, насамперед на цивільне населення. Нерівність доступу жінок і чоловіків до процесів прийняття рішень, ресурсів, а також наявність стереотипів щодо ролі жінок і чоловіків у суспільному та політичному житті негативно впливає на представленість та участь жінок у таких процесах. 

Вимушене переміщення негативно впливає на всіх громадян, але з урахуванням проявів дискримінації та гендерних стереотипів вплив на жінок є значно більшим і проявляється в ускладнених можливостях працевлаштування, меншому рівні доходу, більшій залежності від соціальних виплат, більшому обсязі неоплачуваної домашньої роботи та відповідно звуженні можливостей участі в суспільному та політичному житті.

Урахування потреб і проблем жінок, які постраждали від конфлікту, а також жінок, залучених до врегулювання міжнародного збройного конфлікту, необхідне для усунення наслідків збройної агресії російської федерації проти України, подолання її наслідків та захисту прав людини в Україні. 

Стаття 4 Конвенції ООН про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок передбачає вжиття тимчасових спеціальних заходів, спрямованих на пришвидшення встановлення фактичної рівності між жінками й чоловіками (ці заходи повинні бути скасовані після досягнення цілей щодо рівних можливостей і рівноправних відносин)».

Також, в оновленому Національному плані розширено перелік цільових груп та заходів із надання ефективної своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, а також переглянуто моніторингові показники плану.

За матеріалами управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації