портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека для дітей - книжковий простір безпеки та розвитку»

Опубліковано 20 квітня 2023 року, 16:40 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

З 18 по 20 квітня 2023 року на базі Національної бібліотеки України для дітей відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Бібліотека для дітей - книжковий простір безпеки та розвитку».

У заході взяли участь Євгенія Кравчук - заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, голова підкомітету з питань інформаційної політики, Олексій Кононенко - директор Національного видавництва дитячої літератури «Веселка», Богдан Червак - перший заступник голови Державного комітету телебачення та радіомовлення України, Маргарета Уллстрьом - президент Шведської секції Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги IBBY, Паскаль Востеландт - ініціатор проєкту зі створення унікального керамічного панно «Україна – Ельдорадо майбутнього», відомий художник-кераміст із Люксембурга та інші.

Виступи учасників були розбиті за тематичними секціями. З доповіддю у секції «Зарубіжні моделі бібліотечного обслуговування дітей» виступали представники зі Швеції, Латвії, Республіки Молдова, Румунії та Угорщини.

У тематичній секції «Бібліотека і книга - активні учасники формування національної свідомості користувачів» взяла участь представниця управління культури і туризму облдержадміністрації, яка розповіла про роботу бібліотек Донеччини під час війни. Було зазначено, що навіть в умовах, коли заклади зруйновані, знищені фонди, існують проблеми з кадрами, постійні обстріли – бібліотеки Донеччини працюють. Наразі на території Донецької області працюють у змішаному режимі (офлайн/онлайн) або по запиту на книговидачу 38 бібліотек у двох відносно безпечних районах Краматорської та Покровської громад. На деокупованих територіях відновили роботу бібліотечні заклади у Святогірській громаді - 2, у Лиманській громаді – 3.

Також у заході взяла участь директорка комунального закладу культури «Донецька обласна бібліотека для дітей» Юлія Василенко, яка розповіла про особливості організації онлайн-заходів та їхній вплив на розвиток дитячої творчості під час війни.

Приємним сюрпризом стало отримання з фондів Національної бібліотеки України для дітей унікальної колекції книг відомої британської дитячої письменниці та ілюстраторки Ширлі Х’юз. Частина колекції у кількості 50 примірників була передана до фондів Донецької обласної бібліотеки для дітей.

Варто зазначити, що з початком повномасштабної війни Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги у Швеції (IBBY Sweden) в особі президентки Маргарети Уллстрьом підтримує обласну бібліотеку. На конференції пані Маргарета висловила підтримку та наголосила на бажанні в подальшому допомагати відновленню бібліотеки. Інформацію про обласний заклад колеги зі Швеції розмістили на своєму сайті http://surl.li/gmuga

Отже, попри війну ми дбаємо про культуру, бо це для нас – базова потреба. Відновлення роботи бібліотек Донеччини – це складова забезпечення національної безпеки України, це формування українського культурного простору, це відновлення нашої історичної пам’яті, яку ми повинні зберегти для наших нащадків!

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації