портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулася презентація проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною»

Опубліковано 11 травня 2023 року, 08:59 , Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації

10 травня відбулася презентація проєкту «Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною». Участь у презентації проєкту взяли Катерина Левченко, Урядова Уповноважена з питань гендерної політики, Наталія Карбовська, директорка зі стратегічного розвитку Українського Жіночого Фонду, Катерина Черепаха, президентка ГО «Ла Страда-Україна», Тамара Лук’янчук, радниця голови Донецької обласної державної адміністрації, Катерина Безгинська, заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації із соціальних та гуманітарних питань, Ірина Грицай, заступниця голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації - начальника обласної військової адміністрації, Лілія Золкіна, начальниця управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької обласної державної адміністрації, Лілія Кісліцина, керівниця НУО «Смарта» - регіонального партнера УЖФ, координаторка Коаліції 1325 в Донецькій області, Ольга Шулік, керівниця НУО «Спільна користь» - регіонального партнера УЖФ, координаторка Коаліції 1325 в Дніпропетровській області, Оксана Луньова, координаторка коаліції «Луганщина. Жінки. Мир. Безпека» - регіонального партнера УЖФ, координаторка Коаліції 1325 в Луганській області та представники / представниці делегацій Донецької, Дніпропетровської та Луганської областей. 

Проєкт має на меті вдосконалити систему реагування на сексуальне насильство, пов’язане з конфліктом / СНПК в Україні, забезпечити адресну підтримку постраждалим, а також на основі міжнародних стандартів і найкращих практик розробити та відпрацювати механізми взаємодії.

Ініціатива спрямована на зміцнення передумов для більш ефективного функціонування системи реагування на СНПК, з акцентом на постраждалих та з урахуванням їх досвіду, потреб і перспектив.

Аби досягти мети, проєкт працює у 3-х ключових напрямках та впроваджує наступні активності:

1. Підвищення спроможності ключових стейкхолдерів (суддів, прокурорів та поліції), залучених до надання цільової допомоги постраждалим.

Цей напрямок передбачає навчальні поїздки для суддів, поліцейських, фахівців з соціальних служб, медичних працівників, адвокатів, громадських організацій та ЗМІ. На основі набутого міжнародного досвіду розробляються та впроваджуються навчальні курси для суддів та мультидисциплінарних груп, зацікавлені представники яких матимуть можливість отримати нову інформацію та навички щодо особливостей роботи з випадками сексуального насильства в умовах війни, з урахуванням конкретних потреб, ризиків і травм постраждалих від СНПК. 

2. Створення ефективної системи реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з війною, на регіональному рівні.

Цей компонент спрямований на посилення співпраці між органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами, громадськими організаціями, правозахисниками/цями, навчальними закладами та ЗМІ у 14 областях України. Він передбачає впровадження грантової програми на підтримку місцевих жіночих НУО в пілотних регіонах для створення стійких механізмів роботи з людьми, які пережили сексуальне насильство в умовах війни, через реалізацію дієвих та ефективних цільових заходів.

3. Участь у розробці відповідної нормативно-правової бази та адвокація її впровадження.

Цей компонент передбачає розробку нормативно-правової бази для ефективного реагування на випадки СНПК з акцентом на впровадження процесу репарацій, визнаного однією з найбільш критичних потреб у цій сфері, вивчення чинного міжнародного досвіду та розробку практичних механізмів отримання репарацій в Україні, а також проведення експертних дискусій та засідань робочих груп.

Очікувані результати проєкту:

1. Підсилена спроможність ключових стейкхолдерів у наданні цільової підтримки постраждалим від СНПК з урахуванням найкращого міжнародного досвіду та адаптованого під національний/ регіональний контекст.

2. Покращена українська експертиза у сфері запобігання та реагування на випадки СНПК. 

3. Створена та працює ефективна система надання адресної допомоги постраждалим від СНПК на основі механізмів регіональної співпраці між ключовими стейкхолдерами. 

4. Успішно впроваджено конкретні рішення для надання цільової підтримки постраждалим від СНПК та посилено взаємодію між ключовими стейкхолдерами. 

5. Розроблена правова база для ефективного здійснення репарацій постраждалим від СНПК із забезпеченням публічного притягнення до відповідальності винних у випадках сексуального насильства, пов'язаного з конфліктом.

Проєкт охоплює всю Україну з фокусом на 14 областях - на сході та заході, на півночі та півдні.

Проєкт виконує Український Жіночий Фонд у партнерстві з громадською організацією «Ла Страда – Україна» та Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем» за підтримки Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції й Апарату Урядової Уповноваженої з питань гендерної політики та за фінансування Європейського Союзу.

За інформацією управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання обладміністрації