портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулася робоча зустріч щодо обговорення обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у 2023 році

Опубліковано 16 червня 2023 року, 12:21 , Департамент освіти і науки облдержадміністрації

Під головуванням заступника голови Донецької облдержадміністрації Юлії Костюніної, за участі працівників департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Донецького обласного центру зайнятості, в онлайн-режимі  відбулася робоча зустріч щодо обговорення обсягів регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти Донецької області на 2023 рік.

Під час робочої зустрічі обговорено зміни регіонального ринку праці, проаналізовано можливості організації освітнього процесу у закладах професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти з урахуванням безпекової ситуації, контингенту здобувачів освіти, спроможності закладів організувати для здобувачів освіти практичну частину освітньої програми, обговорено ситуацію з тимчасовою релокацією закладів до більш безпечних регіонів країни.

Юлія Костюніна зазначила, що після деокупації захоплених територій області, закінчення воєнних дій в регіоні, у зв’язку з відновленням інфраструктури області буде існувати потреба у фахівцях та робітничих кадрах з певних галузей знань: освіта, природничі науки, математика та статистика, механічна та електрична інженерія, автоматизація та приладобудування, хімічні технології та біоінженерія, електроніка та телекомунікації, виробництво та технології, архітектура та будівництво, аграрні науки та продовольство, воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону, цивільна безпека, транспорт, медицина тощо.

Додатково інформуємо, у 2022-2023 навчальному році у зв’язку з повномасштабною військовою агресією російської федерації проти України, враховуючи умови правового режиму воєнного стану, активні воєнні (бойові) дії на території Донецької області, проведення обов’язкової евакуації з території області, з метою організації безпечного освітнього процесу 23 заклади професійної (професійно-технічної) та 17 закладів фахової передвищої освіти продовжили свою діяльність у більш безпечних регіонах України. 

Обсяги регіонального замовлення на підготовку фахівців та робітничих кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) та фахової передвищої освіти області на 2022 рік склали 1081 особу у закладах професійної (професійно-технічної) освіти (виконання склало 96 %) та 1003 особи у закладах фахової передвищої освіти (виконання склало 100%). 

У 2022/2023 навчальному році здобували освіту більше 5000 учнів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти і більше 6000 студентів закладів фахової передвищої освіти. Випускниками цього року стали 2000 учнів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти і 1500 студентів у закладах фахової передвищої освіти.

Практично усі будівлі цих закладів зазнали значних пошкоджень різного ступеню – 30 будівель ЗП(ПТ)О, 17 будівель ЗФПО, з них повного руйнування зазнали 14 закладів П(ПТ)О, 6 закладів ФПО. Також, разом зі знищенням агресором закладів освіти, відбувається й пошкодження і руйнування промислової інфраструктури області, що призводить до негативного впливу на економіку та бюджет регіону.

Отже, всі зусилля зараз направлені на досягнення основної мети – формування кваліфікованого кадрового потенціалу для задоволення потреб суспільства, ринку праці, регіону і держави в цілому.

За інформацією департаменту освіти і науки облдержадміністрації