портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відбулось засідання регіональної консультативної ради з реалізації на Донеччині пілотного проєкту щодо створення системи надання послуги раннього втручання

Опубліковано 14 січня 2022 року, 14:10

Засідання регіональної консультативної ради з реалізації у Донецькій області в 2019-2021 роках пілотного проєкту «Створення системи надання послуги раннього втручання для забезпечення розвитку дитини, збереження її здоров’я та життя» відбулася під головуванням заступниці голови Донецької облдержадміністрації Юлії Костюніної сьогодні, 14 січня.

«Розвиток системи надання послуги раннього втручання є складовою до мінімізації набуття дитиною інвалідності за рахунок раннього виявлення відповідних порушень та їх усунення. Послуга раннього втручання є всесвітньо визнаним підходом, який спрямований на запобігання розвитку порушень дитини, нормалізацію життя родини, допомогу батькам краще розуміти, розвивати та піклуватися про свою дитину», - наголосила Юлія Костюніна.

В рамках реалізації пілотного проєкту забезпечено навчання мультидисциплінарних команд, за підтримки ЮНІСЕФ. Наразі вже 7 команд від громад області (Краматорськ, Бахмут, Сіверськ, Солідар, Дружківка та Маріуполь) пройшли відповідні навчання за підтримки ЮНІСЕФ та задіяні у розвитку системи послуги раннього втручання в регіоні. 35 фахівців команд (логопеди, реабілітологи, психологи, вчителі- реабілітологи, лікарі) вивчали механізми втручання, що вбудовується в повсякденне життя дитини, щоб допомогти зберегти нормальний спосіб життя кожної родини.

З метою подальшого розвитку системи послуги раннього втручання розпорядженням голови облдержадміністрації затверджено Регіональний план розвитку системи раннього втручання відповідно до визначених потреб населення адміністративно-територіальної одиниці в послузі раннього втручання на період до 2026 року.

В Регіональному плані визначено наступні основні напрямки: інформування населення про існування послуги раннього втручання, зокрема за допомогою соціальної реклами, шляхом проведення роз’яснювальної роботи серед населення, через засоби масової інформації; визначення потреб населення адміністративно-територіальної одиниці в послузі раннього втручання; розроблення (перегляд) місцевих цільових програм з метою передбачення заходів щодо організації та надання послуги раннього втручання; створення відділень кабінетів раннього втручання.

Для організації виконання регіонального плану розвитку системи раннього втручання забезпечуються заходи щодо надання методологічної допомоги громадам. У подальшому департаментом соціального захисту населення облдержадміністрації, як координатора відповідного напрямку буде забезпечуватися моніторинг виконання Регіонального плану розвитку системи раннього втручання в регіоні.