портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю в інтернатних закладах системи соціального захисту населення

Опубліковано 04 грудня 2022 року, 18:38

Щороку 3 грудня разом із світовою спільнотою Україна відзначає Міжнародний день людей з інвалідністю. На їхню долю випали нелегкі випробування, однак вони, долаючи труднощі, проявляють виняткову силу духу і непохитну віру в життя.

Відзначення цієї дати мобілізує підтримку громадськості для розв'язання найважливіших питань, що стосуються соціальної інтеграції людей з інвалідністю, сприяє підвищенню обізнаності про проблеми інвалідності й привертає увагу до переваг інклюзивного суспільства, доступного для всіх.

Дбайливе ставлення до осіб з інвалідністю, пенсіонерів, самотніх громадян - загальнодержавна справа. Відзначення Дня людей з інвалідністю - гарна можливість ще раз висловити всенародну повагу особам з обмеженими можливостями, за чиїми плечима нелегкий життєвий шлях. В цьому напрямку робиться все можливе, щоб особи з інвалідністю почували себе соціально захищеними.

Задля збереження життя і здоров’я мешканців інтернатних закладів системи соціального захисту населення області, на початку запровадження воєнного стану в країні облдержадміністрацією спільно з Міністерством соціальної політики України, Національною соціальною сервісною службою України було евакуйовано в різні регіони нашої країни, а деякі з них отримали прихисток в Королівстві Іспанія, Латвійській та Італійській республіках.

З нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю в інтернатних установах, які прихистили наших мешканців, пройшли урочисті заходи, під час яких підопічних привітали адміністрації та гості закладів.

В цей день мешканці будинків-інтернатів традиційно продемонстрували свої творчі можливості, навички, вміння.

На святкових концертах за участю професійних і самодіяльних художніх колективів, діячів культури і мистецтва, які пройшли в будинках-інтернатах, жителі мали можливість поринути у світ прекрасного, послухати пісні своєї юності, згадати пам'ятні моменти свого життя.

Працівники харчоблоків приготували святкове меню та вручили кожному підопічному солодкі подарунки.

Також напередодні свята, вже не вперше, до Здолбунівського геріатричного пансіонату завітали волонтери від Асоціації жінок України "Дія" в м. Рівне та Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості та надали мешканцям послуги: перукаря, манікюру та педикюру. 

Для когось це звичайна справа, а для підопічних інтернатних закладів це не лише зачіска та манікюр, це можливість поспілкуватися, відчути до себе турботу та увагу, якої так не вистачає в повсякденному житті.

Такі заходи допомагають відволіктися від повсякденності, відпочити душею, а в молоді турбота про осіб з особливими потребами та літніх людей виховує почуття любові, подяки, милосердя. Вони не повинні забувати, що тільки у тому суспільстві, в якому люди поважають доросліших, є майбутнє.

Мешканці інтернатних закладів вчаться жити в умовах нової реальності, все ж війна внесла свої корективи у звичне життя підопічних закладів, однак всі вони бажають одного – скорішого миру в їх рідній країні та повернення до такої затишної і теплої домівки.

Висловлюємо щиру вдячність співробітникам закладів соціального захисту населення, які прихистили наших мешканців та дарують їм свою любов та турботу. Віримо, що зовсім скоро в Україні настане мир і наші підопічні повернуться додому і житимуть під мирним небом на своїй вільній землі. Наближаємо перемогу! Все буде Україна!

За матеріалами департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації