портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Викладачі Донеччини обговорювали стратегії розвитку освіти на найближчий час

Опубліковано 23 листопада 2018 року, 16:29 , Департамент інформаційної та внутрішньої політики облдержадміністрації

22 листопада в Олександрівській опорній школі Черкаської ОТГ, викладачі об'єднаних громад Донеччини обговорювали стратегії розвитку освіти на найближчий час. Семінар-нарада відбулась за участі представників департаменту освіти і науки, департаменту інформаційної та внутрішньої політики Донецької облдержадміністрації та Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Старший викладач кафедри управління та адміністрування, кандидат економічних наук Павло Правдивцев разом зі своїм колегою виконувачем обов'язків ректора Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Остапом Бодиком послідовно та доступно донесли до керівників освітніх структур об’єднаних громад Донецької області як стратегія розвитку освіти в ОТГ може стати інструментом покращення якості освітніх послуг на місцях. Присутні розглянули нормативно-правове підґрунтя для побудови стратегії розвитку освіти в ОТГ, завдання стратегічного планування розвитку, сутність і характеристики, а також етапи побудови та вимоги стратегії розвитку освіти в об’єднаних територіальних громадах.

Загалом семінар проходив в режимі інтерактиву, а питання стратегічного планування розвитку освіти викликало неабияку дискусію серед присутніх. Зрозуміло що децентралізація надає нові, більші можливості, особливо для сільських та селищних громад, разом із тим на плечі місцевої влади лягає чимала відповідальність, зокрема в питанні внутрішньої системи забезпечення якості освіти в закладах загальної середньої освіти.

Про всі деталі цього процесу учасникам наради розповів виконувач обов'язків ректора Донецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Остап Бодик. Під час обговорювання цього питання присутні розглянули складові елементи системи забезпечення якості освіти та сутність якісної школи. Попри періодично виникаючі дискусії присутні повністю зійшлися в поглядах на основні вимоги, які ставить перед освітянами програма «нової української школи», зокрема те, що освітній процес має бути націленим на кожну дитину з її особливостями розвитку та можливостями. Далі на правах приймаючої сторони керівник відділу освіти Черкаської об'єднаної територіальної громади Ірина Литвинова дещо розповіла про практичні аспекти втілення в життя стратегічного плану розвитку освіти в Черкаській ОТГ, та як аналізуючи проблеми і ризики можна побачити свої перспективи.

Під час перерви на каву освітяни об’єднаних громад Донецької області мали змогу обмінюватись досвідом та розповідати один одному про свої шляхи виходу з проблем, що постають перед системою освіти в умовах децентралізації.

Заключне ж слово взяла в.о. директора департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації Тетяна Сідашева. Вона казала про оптимізацію, важливість обміну досвідом, освітню субвенцію та реформування освітньої мережі. Досить критично пані Тетяна висловилась про рівень кваліфікації деяких викладачів та працівників освіти.

«Заклади освіти повинні стати ефективними, а освітні послуги якісними, тільки тоді ми можемо говорити про «нову українську школу», – підсумувала
в.о. директора департаменту освіти і науки Донецької облдержадміністрації. Після закінчення наради всіх охочих запросили на коротку екскурсію Олександрівською опорною школою Черкаської ОТГ.