портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Виконання резолюції Ради Безпеки ООН 1325 «Жінки, мир, безпека»: Про досвід Донеччини розповіли на брифінгу

Опубліковано 15 липня 2023 року, 14:41

Про реалізацію Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека»,  питання забезпечення гендерної рівності, протидії різним формам насильства та інше йшла мова на брифінгу за участю начальника управління сім'ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Лілії Золкіної та голови громадської організації "Смарта" Лілії Кісліціиної. 

- Через повномасштабну агресію рф в Україну 24 лютого 2022 року на території України виникла нагальна потреба в актуалізації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325, - розповіла Лілія Золкіна. - Від початку російської агресії в Україні налічується 24 425 жертв серед цивільного населення, 8 983 особи загинули. З них – 5 767 чоловіків, 2 442 жінки та 774 дитини. 15 442 людини поранені, серед яких – 11 766 чоловіків, 2 889 жінок і 787 дітей. Понад 8 мільйонів біженців з України станом на травень зафіксовано по всій Європі.

За інформацією Міністерства соціальної політики України, станом на травень 2023 року кількість офіційно зареєстрованих ВПО сягнула 4,9 млн осіб. Все це вимагало перегляду діючого плану дій. Резолюція № 1325 є одним із найбільш важливих документів Ради Безпеки ООН у сфері безпекової політики. У ній наголошується на важливій ролі жінок у запобіганні і врегулюванні конфліктів та розбудові миру, а також міститься заклик до держав забезпечити більш активну участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень – у національних, регіональних і міжнародних інститутах, у механізмах запобіганнях і управління вирішення конфліктів. Резолюція стала інституційною рамкою для інтеграції жінок до безпекового середовища. 

- Цей документ – про важливу роль жінок у запобіганні та врегулюванні конфліктів та розбудові миру, а також – про участь жінок на всіх рівнях прийняття рішень. І сьогодні ми хочемо поговорити на цю тематику, - наголосила Лілія Іванівна. - У Донецькій області у березні 2021 року розпорядженням голови ОДА був затверджений Регіональний план дій з реалізації Національного плану дій з виконання Резолюції Ради Безпеки ООН № 1325 «Жінки, мир, безпека» на період до 2025 року. Під час формування плану за участю стратегічного партнера Донецької ОДА – структури «ООН Жінки» - було створено коаліцію громадських організацій 1325 на Донеччині. Це підтвердило об’єднання зусиль та створює платформу державного та громадського сектору для реалізації порядку денного 1325 на регіональному рівні.

З метою внесення змін до Регіонального плану дій, відповідно до оновленого Національного плану дій, була створена робоча група, до якої увійшли: представники громадських організацій, органів державної влади, інституцій сектору безпеки і оборони, органів місцевого самоврядування, які працюють у сфері забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків та представляють інтереси цільових груп плану дій. Робочою групою було напрацьовано проєкт плану дій, і розпорядженням голови Донецької ОДА – начальника ОВА у квітні 2023 року були внесені зміни до плану дій та затверджений оновлений план дій.

У документі розширено коло цільових груп та включені заходи для їх підтримки. Розширено й заходи із надання ефективної і своєчасної допомоги постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, переглянуто моніторингові показники плану.

Жінки мають бути залучені до процесів прийняття рішень на всіх рівнях, у тому числі й щодо реагування на збройну агресію та постконфліктного відновлення. Оновлений Національний план дій був схвалений Урядом, і на місцевому рівні був також прийнятий обласний план дій. Про що в ньому йдеться?

По-перше, п’ять основних моментів, серед яких – забезпечення рівноправної участі жінок і чоловіків у процесі прийняття рішень, і в першу чергу – щодо запобігання конфліктів, розв’язання конфліктів, постконфліктного відновлення на всіх рівнях та в усіх сферах, зокрема у секторі безпеки і оборони. Це – створення гендерно чутливої системи, ідентифікація безпекових викликів і запобігання викликам, реагування на них.

На жаль, коли формуються потреби громад, ми дуже часто забуваємо про те, що ці потреби повинні бути гендерно чутливі. Тобто – потреби повинні бути не тільки загальні, але й враховувати потреби для дітей, для молоді, для людей з особливими потребами, для людей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Тому ми зараз працюємо разом з громадами над визначенням гендерно чутливих проблем. Це – забезпечення процесів поствоєнного відновлення, розбудови та впровадження системи перехідного періоду за принципами забезпечення рівних прав та можливостей жінок. Це – формування системи міжвідомчого виявлення для реагування та отримання комплексного і своєчасного запису та доступу до правосуддя осіб, які постраждали від насильства за ознакою статі та сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом в умовах збройного конфлікту. Це – врахування потреб різних цільових груп, постраждалих унаслідок війни, забезпечення розвиненої інституційної спроможності виконавців Національного плану дій, у тому числі й на місцевому рівні. І найголовніше, що вперше введено моніторинг усіх дій із виконання цього плану.

Варто зазначити, що 5 стратегічних цілей є у обласному плані, 13 оперативних цілей, 30 завдань і 102 заходи. 9 млн 102 тис. гривень виділено на їх реалізацію із обласного бюджету, бюджетах територіальних громад а також інших джерел. Чималу допомогу у цьому плані надає Офіс уповноваженого з гендерних питань і Катерина Левченко, яка разом із офісом приймає участь у цьому процесі. Дійсно, заходів дуже багато заплановано, і зараз уже робота в області розпочата. 

Лілія Кісліцина, яка очолює громадську організацію «Смарта», стала на чолі коаліції «Жінки Донеччини» у межах ініціативи 1325, до складу якої увійшло дуже багато громадських організацій. І зараз вони є надійними партнерами Донецької ОДА, наших територіальних громад у реалізації багатьох проєктів.


- Сьогодні питання безпеки є дуже важливими. І не тільки сьогодні вони є важливими, але й по всьому житті. Але на сьогодні ми ще в ситуації конфлікту, - зазначила на брифінгу Лілія Кісліцина. - Я є співзасновницею і очолюю громадську організацію «Смарта» з 2021 року. Саме тоді виникла ініціатива у громадських організацій, яка реалізувалася у створення на Донеччині коаліції «1325 Донеччина», яка сьогодні не розпалася, незважаючи на всі виклики, які є в нашому регіоні і в усій Україні, і яка співпрацює і продовжує реалізовувати порядок денний Резолюції 1325 «Жінки, мир, безпека».

Мені б дуже хотілося, щоб усі зрозуміли, наскільки важливим є цей документ - Резолюція 1325 «Жінки, мир, безпека». Тому що він стосується тих країн, які перебувають у ситуаціях конфлікту або у війні. І в Україну ця Резолюція зайшла уже давно, але вона актуалізувалася у 2016 році. Саме цього року в Україні був створений офіс «ООН Жінки», і керівниця цього офісу Анастасія Дівінська, яка зараз очолює такий же офіс у Бразилії, почала активно працювати в Україні над тим, щоб був укладений перший Національний план дій. І такий документ з’явився у 2016 році. Він був розрахований на 5 років. Але його треба було оновити, тому що це був перший план, і він був не такий досконалий. Також змінювалися виклики. Коли з’явився перший Національний план і коли його почали виконувати, то вдалося багато чого досягти. По-перше, у нас 20 відсотків жінок зайшли у Верховну Раду, тому що всі громадські об’єднання, всі свідомі люди боролися за квотування, що зрештою дало результат у збільшенні кількості жінок у політиці. У нас багато жінок також зайшли у місцеву політику. Я можу сказати зі свого депутатського досвіду, а він у мене розпочався у 2015 році, що якби не зміни у законах, якби не наша боротьба згідно з Національним планом дій, який тільки-но планувалося тоді запустити, то мабуть я би не отримала перемогу на виборах. Тому що я заходила без звичних політичних сил і без звичних програм.

Що ще дав 2016 рік? По-перше, ми відкрили двері у всі навчальні заклади жінкам-військовим. До цього ці двері були зачинені. І на сьогодні ми знаємо, що 5 тисяч жінок зараз воюють за Україну на передовій. І сьогодні 60 тисяч жінок працюють і служать у Збройних Силах України і в органах безпеки, і це дуже важливо. По-третє, у нас нарешті з’явилися жінки-генералки. Дві жінки-генералки з’явилися з 2016 року, а раніше вони не могли отримати це звання, бо так уже сталося, що його отримували лише чоловіки.

І ось прийшов 2020 рік, і багато ще важливих моментів були створені у межах першого Національного плану дій. Але, коли ми починаємо бачити і відчувати, що ця резолюція спрацьовує? Коли ця резолюція і цей важливий документ заходить на місця. А ми знаємо, що в Україні пройшов процес децентралізації. У нас виникли територіальні громади, і саме тоді, коли кожна з них буде бачити людей, буде дбати про безпеку людей не просто як нам здається, а завдяки тому, що уважно вивчає проблеми і потреби людей. Тільки тоді, коли в кожній громаді з’являться свої місцеві плани дій, що передбачатимуть локалізацію, ми зрозуміємо, як практично виконується порядок денний Резолюції 1325 в Україні.

У 2020 році в Україні з’явився другий документ, другий Національний план дій. І його основна мета – це локалізація. І Донеччина була із тих регіонів, яка зробила перший регіональний план дій. І саме тоді утворилася ініціатива громадських організацій – об’єднатися в Коаліцію 1325. Це було об’єднання 36 громадських організацій та ініціативних груп. Майже всі громади об’єдналися навколо цього завдання. І цілий 2021 рік ми створювали наші стратегічні плани у межах коаліції, підписували меморандуми і навчалися, що треба робити, щоб на Донеччині стало жити безпечніше.

Ми написали свою стратегію коаліції. І підтвердженням активності нашої роботи є те, що нас уже не 36, а нас уже 50 громадських об’єднань. Також до нас приєдналося Східне регіональне управління Держприкордонслужби, і цими днями ми в коаліції підписали меморандум. Ми тісно співпрацюємо з Національною поліцією, зі Збройними Силами України, тому що там багато жінок. І найголовніше, я вважаю, наші успіхи в тому, що ми співпрацюємо разом: влада і громада. При дуже тісній підтримці обласної державної адміністрації і адміністрацій міст.

Так, пропрацювавши 2021 рік, ми визначили собі плани. З 24 лютого 2022 року майже вся наша коаліція вимушена була виїхати, хтось залишився. І було дуже важливо зберегти її в активній діяльності. І з 24.02.2022 року ми почали збиратися в Zoom, бо ковід нас навчив, як працювати дистанційно. І коаліція з цього часу почала активно надавати гуманітарну, евакуаційну допомогу Донеччині та іншим постраждалим регіонам України.

Думаю, колись настане той час, коли ми напишемо про кожну громадську організацію та ініціативну групу, яка входить у цю коаліцію. Тому що все, що зроблено за 2022 рік, це величезна робота, направлена на перемогу України. І ті жінки, які виїхали, які залишилися, вони активно допомагають і ЗСУ, і цивільному населенню. У нас є жінки, які дістали поранення під час проведення евакуації. У нашу коаліцію входить і чимало чоловіків, які сьогодні впроваджують Національний план дій. Але найголовнішим є те, що у 2022 році ми зрозуміли, що той, другий Національний план дій потребує оновлення. І з травня 2022 року ми почали працювати. Хочу подякувати громадській організації «Інформаційно-консультативний жіночий центр», яка вийшла з цією ініціативою, і до кінця місяця наш перший Національний план дій був оновлений. І у грудні 2022 року, коли Уряд затвердив ці оновлення, ми зрозуміли, що нам треба на регіональних рівнях оновити наш обласний план дій. Тому що у нас виникли нові вразливі категорії, виникли вимушено переміщені особи, які зараз мешкають за кордоном, виникли люди, які вимушено знаходяться на ТОТ, є жінки, які є ВПО і які втратили своїх чоловіків і дітей, але вони переміщені до інших громад. І в оновленому плані дій ми назвали нові вразливі категорії, які сьогодні потребують нашої уваги. І так з січня по квітень 2023 року ми працювали над оновленням обласного плану дій. І у квітні цей оновлений план дій був затверджений.

Це - співпраця влади і громади. В оновленому плані дій досить сильно проявився громадський сектор і громадські організації, які входять у коаліцію. І ми взяли на себе до 2025 року, згідно з оновленим Регіональним планом дій, реалізувати проєктів на 9 млн гривень. І що цікаво – за підтримки обласної державної адміністрації. У нас уже триває його реалізація.

Так, у Слов’янську вже піднято тему сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом. І в Слов’янську уже сьогодні відкрито кабінет на вул. Шевченка, 40 з доступністю і безбар’єрністю, в якому працюють вже навчені фахівці і будуть підніматися ці питання. Більше пів мільйона гривень коштує обладнання і матеріали, які застосовуються у цьому кабінеті. І цей кабінет сьогодні відкритий для всіх, хто просто потребує гінекологічної допомоги та обстеження, зокрема й для тих, хто постраждав.

Сьогодні, згідно з обласним планом дій, у нас зайшло два величезних проєкти. По одному проєкту ми будемо у Краматорській, Дружківській, Олександрівській та двох деокупованих – Святогірській і Лиманській громадах створювати і оновлювати місцеві плани дій. По-друге, заходить проєкт, і у 10-ти громадах ми будемо створювати робочі групи, навчати і працювати над аудитами безпеки території. Причому в деяких із цих громад є такі ситуації, що є ініціативні люди, багато громадських організацій виїхали, але нам буде треба створювати громадські організації, аби разом з владою вони чітко працювали в рамках реалізації обласного плану дій.

І сьогодні ще один величезний проєкт на підтримку заходитиме на Донеччину. І ще дві громади будуть включені у проведення аудиту безпеки території, а це – і школи, і соціальні установи, і житлові будинки, в яких будуть прописані саме ці потреби, що сьогодні існують. І саме завдяки цим проєктам ми зможемо на реалізацію потреб громад залучати, зокрема, міжнародні кошти, а найголовніше – і планувати використання своїх бюджетних коштів. Саме цими днями я представляю Коаліцію 1325 Донеччина на «Євровумен 2023», який буде проходити в Глазго, де говоритиму про всі потреби і проблеми, та про шляхи їх вирішення.

На брифінгу було висвітлено ще низку питань. Нижче пропонуємо вам повний відеозвіт