портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Вітаємо митців Донеччини з Днем українського художника

Опубліковано 13 жовтня 2024 року, 14:35 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

Десятий рік поспіль триває руйнівна війна, але життя не зупиняється, ми воюємо, боремося, перемагаємо, зберігаємо мистецтво. З початку повномасштабного вторгнення 2022 року, художники ще більше усвідомили, що їх творча праця є своєрідним мистецьким внеском в  боротьбу за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. 

Цьогоріч митці Донеччини стали учасниками і співорганізаторами потужних мистецьких проектів «НЕЗАЛЕЖНІ: всупереч і назавжди!» та «#Награні», спрямованих на меморіалізацію подій, пов'язаних із російсько-українською війною. Своєю творчістю митці Сергій Сметанкін, Володимир Радковський, Олександр Трегубов, Володимир Ковальов, Віктор Каменев,  Володимир Трутко, Олег Белік і Олена Мельнікова привернули увагу суспільства до проблем збереження культурної спадщині, а також до усвідомлення внеску захисників України в збереження та передачу історичної і культурної пам'яті майбутнім поколінням.

Зі зброєю в руках захищає рідну землю Артур Новіков, але пензель теж не менш важлива його зброя  – лейтмотивом творчості художника під час війни стала тема козацтва, яке є духовним символом, уособленням звитяжницьких ідеалів, світогляду та знаком формування української нації. Портрети воїнів ЗСУ, нащадків козацького роду, створює Володимир Півень.

Оксана Гнатишин і Олена Мельнікова показують світові жорстоку реальність: зруйновані Маріуполь і Бахмут, біль та втрати, але під час викладацької діяльності в мистецьких закладах вселяють у дітей впевненість і віру в щасливе майбутнє. 

Художники-переселенці з Донецької області – член Національної Спілки художників України Василь Бомбіза, провідний аквареліст Донеччини Віктор Зелік, знані майстри пензля Володимир Яницький і Оксана Дашивець – демонструють свій творчий потенціал в арт-просторі України на виставках різних рівнів. На колективній виставці в межах Міжнародної платформи «Дякую серцем», свою творчість представляв заслужений художник України В’ячеслав Гутиря. В мистецькій резиденції на Бакоті, яка прагне зберігати українську ідентичність навіть у найскладніші часи війни, взяла участь мисткиня Марія Вишедська.

Завдяки натхненній творчій праці налагоджується зв’язок між українськими та європейськими культурними діячами та інституціями.  Активну соціальну позицію займають молоді креативні творчі особистості – на благо української молоді за кордоном працює Анна Статіва, яка створила в Норвегії Український центр «Vi sammen». Впевнено заявили про себе в мистецькому середовищі за кордоном члени Національної Спілки художників України Олександр Македонський і Сергій Садчиков, а також живописець Тарас Дудка – їх персональні виставки відбулись в Швеції і Німеччині. 

Митці Донеччини активно долучаються до волонтерського руху в галузі мистецтва – на виставці «ART-донат» демонструвалось близько 20 творчих робіт художників з Донецької області, які передані на благодійний аукціон для потреб ЗСУ. Не тільки талантом художника, але й волонтерською діяльністю відомий член Національної Спілки України Сергій Сметанкін.

Щиро вітаємо митців Донеччини зі святом і дякуємо за усвідомлення своєї причетності до формування української культури з проекцією на майбутнє!