портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Внесено зміни до списку спортсменів і тренерів Донецької області, які отримують стипендії в 2024 році

Опубліковано 21 серпня 2024 року, 17:57 , Управління фізичної культури та спорту облдержадміністрації

21 серпня відбулося чергове засідання комісії з відбору претендентів на призначення стипендій спортсменам та тренерам Донеччини. Очолили захід заступник голови Донецької облдержадміністрації Ігор Бойко і начальник управління фізичної культури та спорту ОДА Володимир Мицик.

У режимі онлайн до засідання долучилися керівники спортивних закладів Донеччини.

Володимир Мицик зауважив, що з 1 січня 2024 року обласні стипендії в розмірі від 2 до 6 прожиткових мінімумів були призначені 79 спортсменам і 30 тренерам з олімпійських, неолімпійських видів спорту і видів спорту серед осіб з інвалідністю. Але при цьому в затвердженому переліку передбачено внесення змін у разі подальшої невідповідності стипендіатів вимогам Положення. Серед причин позбавлення стипендії – порушення навчально-тренувального процесу, порушення вимог антидопінгового законодавства, невиконання індивідуального плану підготовки, припинення виступів за Донецьку область або дискваліфікація спортсмена, здійснення виступів на офіційних всеукраїнських та міжнародних змаганнях за інший регіон.

Факт порушення вимог антидопінгового законодавства нещодавно було зафіксовано відносно провідної спортсменки Донеччини з боротьби вільної Марії Єфремової, яка в 2023 році у віковій категорії юніорки здобула «золото» чемпіонату Європи та «срібло» чемпіонату світу. Після взяття допінг-проби у Марії виявили заборонену речовину «Фуросемід», через що Національний антидопінговий центр відсторонив її від тренувального процесу до 17 липня 2025 року та від участі в змаганнях до 17 січня 2026 року.

Детально ознайомили членів комісії із ситуацією, що склалася, директор Школи вищої спортивної майстерності Донецької області Крістіна Русінова та директор комунального закладу «Донецький обласний спеціалізований фаховий коледж спортивного профілю ім. С. Бубки» Ігор Анушкевич. Вони повідомили, що Марія Єфремова вжила заборонену речовину неумисно та що за підсумками розслідування цієї справи були з’ясовані обставини, які свідчать про незначну вину у діях спортсменки. Проте, згідно чинного законодавства, що стосується антидопінгової діяльності у спорті, неумисне вживання забороненої речовини також є фактом порушення антидопінгових правил.

Відповідно до вимог Положення про призначення стипендій спортсменам і тренерам Донецької області, члени комісії ухвалили рішення про позбавлення відповідних виплат Марії Єфремової та її наставника Максима Єфремова.

У 2024 році це вже третє засідання щодо внесення змін у перелік стипендіатів серед спортсменів та тренерів Донеччини. З урахуванням усіх оновлень, наразі він включатиме 37 атлетів з олімпійських видів спорту, 20 атлетів з неолімпійських видів спорту та 20 осіб з інвалідністю, а також 19 наставників, які опікуються олімпійцями, 5 наставників неолімпійців та ще 5 тренерів спортсменів з інвалідністю. Постійний моніторинг відповідності отримувачів обласної стипендії нормам Положення триватиме й надалі.