портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Володимир Зеленський провів зустріч із Марком Рютте в Києві

Опубліковано 18 лютого 2023 року, 14:08 , Головний сайт Президента України

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Прем’єр-міністром Нідерландів Марком Рютте, який прибув у нашу країну з візитом. За словами Володимира Зеленського, Нідерланди є одним із лідерів у допомозі Україні у військовій, фінансовій, гуманітарній сфері, а також у юридичній. Лише у 2023 році Нідерланди виділили з цією метою близько 2,5 млрд євро фінансової підтримки.

Під час зустрічі в Києві сторони обговорили можливості для посилення захисту спільних пріоритетів. Президент висловив подяку за нещодавнє рішення Гааги передати Україні ЗРК Patriot, що посилить захист нашого неба. Глава держави також відзначив потужний внесок Нідерландів у танкову коаліцію. Співрозмовники також обговорили інші збройні потреби України з метою захисту всієї Європи від російського реваншизму.

Президент України акцентував, що саме Нідерланди стали беззаперечним світовим лідером в організації міжнародного розслідування воєнних злочинів Російської Федерації та загалом міжнародної роботи для притягнення убивць до відповідальності.

Володимир Зеленський і Марк Рютте підтвердили свою відданість зміцненню спільних зусиль для забезпечення подальшого прогресу на шляху впровадження стандартів НАТО та інтеграції України до Альянсу. Лідери також відзначили важливість досягнення консенсусу в НАТО для подальшого розширення та поглиблення відносин між Альянсом та Україною, а також довгострокової підтримки зараз і в перспективі, під час майбутнього Саміту НАТО у Вільнюсі.

Зі свого боку Марк Рютте зазначив, що на 12-й місяць повномасштабного російського вторгнення в Україну досі немає ознак того, що Президент РФ відмовиться від агресії. Водночас Прем’єр-міністр Нідерландів відзначив стійкість українців у боротьбі з ворогом.

«Ми також визнаємо, що ви б’єтеся за нас, за нашу свободу й безпеку, за наші цінності та спосіб життя. І ми віддаємо все необхідне для того, щоб тривала наша спільна робота. Так само в межах НАТО, Європейського Союзу – щоб була допомога стільки, скільки потрібно і в обсязі, і в часі», – додав Марк Рютте.

За його словами, йдеться, зокрема, про військову підтримку та надання танків Leopard 2, ЗРК Patriot та проведення відповідної підготовки й навчань українських військових. Прем’єр-міністр наголосив, що Нідерланди також надають гуманітарну та фінансову підтримку, допомагають у відновленні критичної інфраструктури.

*Згідно сайту www.president.gov.ua