портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Врятувати врожай від вогню: Як на Донеччині борються з пожежами під час жнив

Опубліковано 23 липня 2023 року, 10:43

Про вжиття організаційно-технічних заходів щодо забезпечення охорони врожаю 2023 року від пожеж розповів на брифінгу начальник відділу пожежної безпеки управління запобігання надзвичайним ситуаціям Головного управління ДСНС України у Донецькій області Кирило Кравченко.

На території Донецької області внаслідок агресії з боку російської федерації склалась складна ситуація із забезпечення пожежної безпеки на сільгоспугіддях. У 2023 році врожай збирають у Покровському. Краматорському та Волноваському районах. З 200 тисяч гектарів ранніх зернових культур аграріями вже скошено 18 тисяч гектарів. На хлібних масивах області виникло 5 пожеж, із них на території Покровського району - дві, Краматорського району - дві, та одна пожежа на території Волноваського району. В результаті цих пожеж вогнем знищено 28 гектарів хліба на корені, прямий збиток склав майже 315 тисяч гривень. Всі пожежі виникли в результаті потрапляння вибухонебезпечних предметів на поля зернових культур. 

У збиральній кампанії 2023 року беруть участь 220 сільськогосподарських підприємств. З метою запобігання виникнення пожеж на території сільгоспугідь та відповідно до вимог розпорядження облдержадміністрації від  14.06.2023 року "Про організацію збирання врожаю ранніх зернових та зернобобових культур в 2023 році", враховуючи поточну безпекову ситуацію,  Головним управлінням ДСНС реалізується комплекс організаційно-технічних,  масово-роз`яснювальних заходів, щодо недопущення виникнення загрози пожеж на хлібних масивах та в місцях зберігання сільськогосподарської продукції, а також заходів контролю за додержанням та виконанням вимог законодавства з питань техногенної та пожежної безпеки, захисту населення і території від надзвичайних ситуацій природного та техногенного характеру. 

Разом із цим, одним із гострих питань на сьогоднішній день є ускладнення проведення збиральної кампанії через забрудненість Донецької області вибухонебезпечними предметами. Проведення гуманітарного розмінування територій сільськогосподарських угідь та інших територій забруднених вибухонебезпечними предметами передбачає здійснення комплексу заходів, серед яких - проведення нетехнічного та технічного обстеження території, складання карт забруднених місцевостей ВНП, виявлення, знешкодження та знищення ВНП, підготовка документації після розмінування, надання військовим адміністраціям інформації щодо протимінної діяльності та передача очищеної від вибухонебезпечних предметів території, що потребує дуже великого часу та виконання ряду таких робіт. На теперішній час виконання зазначеного комплексу заходів на території Донецької області неможливе через постійні обстріли з боку окупаційних військ, що, в свою чергу, унеможливлює надання гарантій відсутності ВНП на великих ділянках місцевості. 

Одночасно, в разі звернення сільськогосподарських підприємств та інших суб`єктів господарювання щодо виявлення на землях сільськогосподарського призначення та інших територіях  ВНП, піротехнічними підрозділами ГУ вживаються заходи щодо оперативного реагування на такі повідомлення. Так. протягом тільки одного дня - 20 липня - надійшло сім заявок на проведення робіт із розмінування в Краматорському. Покровському і Волноваському районах, здійснено 19 залучень піротехнічних відділень під час яких виявлено 68 одиниць ВНП. Усього ж, з 24.02.2022 року піротехнічними відділеннями здійснено  6721 залучення, під час яких виявлено  112807 вибухонебезпечних предметів.