портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Всесвітній день дикої природи

Опубліковано 03 березня 2021 року, 08:00

20 грудня 2013 року Генеральна Асамблея ООН (ГА ООН) на своїй 68-й сесії проголосила 3 березня - день підписання Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (CITES), у 1973 році – Всесвітнім днем дикої природи з метою підвищення обізнаності про диких тварин та рослин у світі. При цьому Секретаріат CITES було визначено координатором з дотримання цього особливого дня для дикої природи в календарі ООН.

Зараз Всесвітній день дикої природи став найважливішим щорічним глобальним заходом, присвяченим дикій природі.

Тема цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи «Ліси та засоби до існування: підтримання людей та збереження планети» відзначає центральну роль лісів та їх екосистемних  послуг у забезпеченні добробуту сотень мільйонів людей у всьому світі, і особливо корінних та місцевих громад, які історично пов’язані з лісами та прилеглими до них територіями. Це узгоджується з цілями сталого розвитку ООН у частині зобов'язань щодо подолання бідності, забезпечення сталого використання ресурсів та збереження життя на землі.

Ліси та екосистемні послуги, що надаються ними, в даний час опиняються на перехресті безлічі планетних криз, з якими стикається людство, від змін клімату до втрати біорізноманіття та наслідків пандемії COVID-19 на здоров'я, соціальну та економічну ситуацію.

Цьогорічний Всесвітній день дикої природи має на меті підвищити обізнаність про величезну цінність лісів та видів дикої природи, що мешкають у лісах, їх невід’ємний зв’язок із рівнем життя корінних народів і місцевих громад, пропагувати цінність традиційних практик та знань, що сприяють встановленню більш стійких відносин із цими важливими природними системами та просування моделі і практики управління лісами та лісовими ресурсами, які враховують як добробут людини, так і довгострокове збереження лісів, видів дикої фауни, що мешкають у лісах, флори і екосистем, які вони підтримують.

Секретаріат Конвенції у своєму зверненні з нагоди відзначення Всесвітнього дня дикої природи серед іншого закликає всі держави-члени та організації ООН, інші глобальні, регіональні та субрегіональні організації, неурядові та молодіжні організації і всіх заінтересованих осіб: підвищувати обізнаність щодо теми Всесвітнього дня дикої природи 2021, організовувати кампанії на підтримку збереження та сталого використання лісової дикої природи та екосистем, з особливим акцентом, коли це можливо, на традиційні знання та засоби існування корінних народів і місцевих громад, пропонує якомога ширше використовувати логотип Всесвітнього дня дикої природи. Логотип та плакати цьогорічного Всесвітнього дня дикої природи українською мовою доступний на сайті Міндовкілля.


Також закликає керівників держав, державних органів та організацій надсилати до Секретаріату Конвенції повідомлення про заходи з нагоди Всесвітнього дня дикої природи для їх розміщення на вебсайті, присвяченому цьому дню, за адресою: https://wildlifeday.org/content/events.

3 березня ц.р. о 14:00 (за центральноєвропейським часом) Секретаріат організовує віртуальний захід високого рівня, який буде транслюватися для перегляду для широкого загалу.

Інформація щодо відзначення Всесвітнього дня дикої природи та повідомлення Секретаріату Конвенції з цієї нагоди розміщені на веб-сайті Всесвітнього дня дикої природи за адресою https://wildlifeday.org .

Дика природа — це  невід’ємна частина нашої планети. Адже неможливо уявити світ без неповторних диких тварин та неймовірних рослин, непідвладних людині. Саме захищати тварин  і рослин в природному  середовищі — завдання кожного з нас.

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України закликає приєднатися до відзначення Всесвітнього дня дикої природи.