портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

«Я — Волноваха» лунає у дев’яті роковини розстрілу пасажирського автобуса біля села Бугас

Опубліковано 13 січня 2024 року, 07:04

13 січня - дев’яті роковини обстрілу російськими окупаційними військами блокпоста біля с. Бугас Волноваського району Донецької області. Цього січневого дня 2015 року близько 14:30 російські окупанти з системи «ГРАД» розстріляли блокпост, розташований поблизу села Бугас у Волноваському районі. Загарбники випустили понад 40 снарядів. Один з них розірвався поруч з пасажирським автобусом «Златоустівка-Донецьк», який перевозив мирних жителів. Унаслідок цієї цинічної атаки рашистів, яку прокуратура кваліфікувала як терористичний акт, загинули 12 пасажирів і 19 були травмовані.

Відеозаписи з місця події та знайдені там частини ракет підтвердили, що обстріл був вчинений із російських установок «Град» з міста Докучаєвська, розташованого на непідконтрольній частині Донеччини.

Спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні згодом оприлюднили результати дослідження ними кратерів від вибухів на місці обстрілу блокпосту під Волновахою. Їхні висновки теж вказують на те, що вибухи були спричинені ракетами, випущеними саме з північно-східного напрямку, де й розташоване окуповане місто Докучаєвськ.

За фактом обстрілу блокпосту правоохоронцями було відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 258 Кримінального кодексу України.

У березні 2017 року Служба безпеки України повідомила, що, за даними слідства, виконавцем цієї атаки був так званий «артилерійський батальйон 5-ї мотострілецької бригади «Оплот». Командував обстрілом полковник рф Анатолій Сінєльніков, а безпосереднім виконавцем цього терористичного акту був командир батальйону бригади «Оплот» Юрій Шпаков, громадянин України.

3 червня 2021 року Куйбишевський районний суд Запорізької області заочно засудив організатора розстрілу рейсового автобуса на блок-посту під Волновахою Юрія Шпакова до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.

В повідомленні Офісу генерального прокурора зокрема йдеться:

«Доведено, що засуджений у квітні 2014 року вступив до складу терористичної організації окупаційної влади рф у Донецькій області та у подальшому очолив одне з її незаконних збройних формувань – так званий підрозділ бригади «Оплот». 13 січня 2015 року він віддав наказ здійснити обстріл артилерійською системою «Град» блокпосту Збройних сил України поблизу міста Волноваха, на якому в той час перебували цивільні особи. Внаслідок потрапляння снаряду в маршрутний автобус, пасажири якого проходили паспортний контроль, загинули 12 людей та 19 – отримали тілесні ушкодження».

Одразу ж після того, як стало відомо про розстріл окупантами пасажирського автобуса поблизу с.Бугас, демократична громадськість України та світу виступила з суворим засудженням дій російських терористів. Мережею поширився флешмоб «Я — Волноваха». Тисячі людей у багатьох містах вийшли на мирні акції, щоб висловити свій протест проти злодіянь рашистів та вшанувати пам’ять загиблих українських громадян.

10 вересня 2016 року поблизу Волновахи встановили пам'ятний знак загиблим у теракті українцям.


На знімках: 

1-2. На місці обстрілу російськими окупаційними військами блокпоста біля с. Бугас Волноваського району Донецької області 13 січня 2015 року.

3. Полковник рф Анатолій Сінєльніков (ліворуч), який командував обстрілом, та безпосередній виконавець теракту командир батальйону бригади «Оплот» Юрій Шпаков, громадянин України.