портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як евакуйованим отримати медичну допомогу за новим місцем мешкання?

Опубліковано 09 серпня 2024 року, 16:58

На Донеччині триває процес евакуації населення, у тому числі евакуації у примусовий спосіб дітей з їх родинами. Держава надає допомогу у виїзді з громад області, які щодня знаходяться під ворожими обстрілами, переміщенні до безпечних регіонів України, поселенні, наданні соціальних послуг та гуманітарної допомоги. 

У той же час, після прибуття до нових громад, нерідко мешканці Донеччини не знають куди саме можна звернутись за медичною допомогою. Департамент охорони здоров’я Донецької облдержадміністрації надає роз'яснення.

Головне пам'ятати,  що медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання, внутрішньо переміщена особа може вільно обирати сімейного лікаря, терапевта і педіатра для укладення декларації у будь-якому закладі охорони здоров’я України.

Спочатку Вам потрібно обрати найближчий або найбільш зручно розташований заклад первинної медичної допомоги. Це може бути як комунальний заклад, так і приватний або лікар ФОП, що має укладений договір з НСЗУ. Зателефонуйте або зверніться до реєстратури закладу охорони здоров’я та запишіться на прийом до лікаря для укладення декларації.

Укладення декларації як в комунальному закладі, так і в приватному, – безкоштовні. Вимагання коштів за укладення декларації або оплати першого візиту – неправомірне.

На прийом до лікаря потрібно взяти:

• паспорт;

• ідентифікаційний код;

• свідоцтво про народження дитини (якщо декларація укладатиметься із педіатром або сімейний лікар обслуговуватиме дитину);

• телефон, на який приходитимуть СМС-повідомлення з електронної  системи охорони здоров’я. 

Для укладення декларації працівник закладу охорони здоров’я введе ваші дані в електронну систему здоров’я. На Ваш мобільний надійде СМС-повідомлення з кодом підтвердження. Якщо Ви вже маєте укладену декларацію з іншим лікарем – з нею нічого робити не є треба. Укладання нової декларації автоматично фіксується в електронній системі охорони здоровʼя та водночас анулює попередню.

Маючи декларацію з лікарем первинної медичної допомоги, пацієнт зі статусом внутрішньо переміщеної особи отримує безоплатні послуги з  діагностики є та профілактики найпоширеніших захворювань, консультації щодо здорового способу життя, е-направлення до лікарів-спеціалістів, е-рецепти на ліки та щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень, а також  може оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.

Також нагадаємо, що під час евакуації потрібно взяти з собою лікарські засоби, які  призначені лікарем та постійно приймаються особою, яка евакуюється.

Громадянам бажано мати з собою первинну медичну документацію (карти амбулаторного хворого та карти щеплення) на кожного члена родини та дітей.

 Для людей, які прийняли рішення про евакуацію, для отримання всебічної підтримки створено наступні канали комунікації:

- «Гаряча лінія» з питань психічного здоров’я та надання психосоціальної підтримки - 095-356-69-98;

- «Гаряча лінія» департаменту охорони здоров’я Донецької  облдержадміністрації – 066-984-17-61.