портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як на Донеччині СБУ виявляє інформаторів окупантів

Опубліковано 25 травня 2023 року, 22:05

Як виявляють людей, які передають ворогу інформацію про позиції українських військових розповіла на брифінгу у пресцентрі Донецької ОВА керівник пресслужби ГУ СБУ в Донецькій і Луганській областях Галина Прищепа 

Служба безпеки України має в своєму робочому арсеналі досить багато методів і способів виявлення зловмисників.  

"Серед тих, про які можна говорити – допит свідків або раніше затриманих за певні правопорушення осіб. Більшість із них співпрацюють зі слідством та повідомляють нашим співробітникам певну інформацію", - пояснювати Галина. 

Вона зазначила, що в минулому році  за підтримки кіберфахівців СБУ в Україні запрацював додаток «ТиХто» для перевірки підозрілих осіб. 

Завдяки йому можна перевірити:

🔹 чи відповідає фото в паспорті дійсності, чи є паспорт недійсним та чи вважається він втраченим

🔹 чи перебуває людина в державному розшуку

🔹 чи накладені на неї санкції РНБО та чи присутня ця особа в реєстрі терористів

🔹 чи є особа включена до списку воєнних терористів і ДРГ або бази «Миротворець»

🔹 чи перебуває авто особи в розшуку

"Більшість топових прихильників ворога є публічними особами. Вони беруть участь у пропагандистських заходах або російських ЗМІ, або маріонеткових ЗМІ незаконних збройних формувань. Зазвичай вони досить активно висловлюють свою підтримку ворогу, а їхні виступи є для нас хорошою інформацією", - розповідає керівник пресслужби управління. 

Галина Прищепа нагадала, що в Службі також працюють два чат-боти - STOP Russian War та Traitor_Search_bot, куди громадяни можуть повідомляти інформацію щодо діяльності колаборантів, інформаторів, про злочини російських загарбників. Крім того,  працює телефон довіри, куди також можна надавати відповідні відомості - 0-800-501-482.

"А потім вже отриману інформацію перевіряють наші фахівці.  Що стосується деокупованих територій, то там спочатку відпрацьовують наші спецпризначенці разом із ЗСУ. Після цього, у межах стабілізаційних заходів, заходять оперативно-слідчі групи. І починається робота з місцевим населенням. Спочатку це банальне спілкування, а потім, у ході виникнення певних первинних демаскуючих ознак, починається вже інша робота – моніторинг засобів зв'язку, поліграф і так далі. Й коли ми вже здобуваємо ознаки можливої причетності до роботи з ворогом, здійснюється подальша правова оцінка. І в перспективі така особа може бути притягнута до відповідальності. Знаходяться й свідки військової агресії рф, і потерпілі", - повідомила керівник пресслужби.  

Досить часто інформатори є активними у соціальних мережах та соціальних медіа. Вони не приховують свою антиукраїнську позицію й можуть викладати інформацію щодо позицій українських військових у відкритий доступ.