портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Як працюють у нових умовах та інших областях молодіжні центри Донеччини

Опубліковано 17 квітня 2023 року, 15:54

Релоковані з Донеччини молодіжні центри продовжують свою роботу в інших містах країни, допомагаючи адаптуватися евакуйованим землякам. Про це, а також про багато інших напрямків реалізації молодіжної політики, розповіла на брифінгу спільно зі своїми колегами начальник управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання Донецької облдержадміністрації Лілія Золкіна.

Як повідомила фахівець управління Олена Білозор, станом на 24 лютого 2022 року на території Донецької області було відкрито 130 молодіжних центрів та 10 наметових таборів для відпочинку молоді. 89 молодіжних центрів були створені за кошти обласного і місцевих бюджетів, а 41 – за кошти приватних осіб і міжнародних організацій. У період з 2017 по 2020 рік на створення молодіжних центрів та наметових таборів з обласного бюджету було виділено кошти у сумі більш ніж 50 млн гривень. Але внаслідок бойових дій, станом на 20 березня, на території Донецької області повністю знищено сім молодіжних центрів, пошкоджено 20, а 31 центр залишився на тимчасово окупованій території. Щодо збитків області через руйнацію молодіжних центрів, то зараз їх попередньо оцінюють у 16,5 млн гривень (і це без урахування стану тих центрів, які залишились на окупованій території).

Відповідно, команди молодіжних центрів, які працювали на території області, намагаються більше проводити роботу в онлайн. Дуже активно долучилась наша молодь до волонтерської діяльності. Намагається надавати допомогу і населенню, яке залишилося на території Донецької області, і мешканцям Донеччини, що евакуювались до інших регіонів країни. В Україні створено 60 центрів (хабів) для ВПО з числа мешканців нашої області, при них створюються молодіжні простори, і молодь долучається до їх роботи. Успішно релоковані чотири з тих молодіжних центрів, які були на території області, вони продовжують роботу в нових умовах.

Як зазначила Лілія Золкіна, дуже добре, що досвід роботи молодіжних центрів Донеччини використовується на території інших областей. Вона навела кілька прикладів, серед яких громадська організація «Задзеркалля» із Слов`янська, що розбудовує зараз у Кіровоградській області мережу молодіжних центрів, вже три створили і готуються до відкриття інших. 

«Те, що ми напрацьовували всі ці роки, хлопці й дівчата використовують у інших областях України, де багато наших переселенців з Донецької області, - зазначила очільниця управління. - Ми пишаємось своєю молоддю, яка змогла зберегти все те, що було позитивне, і потім в інших регіонах втілювати свій досвід в життя». 

Повністю відео брифінгу ви можете побачити тут: