портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Які перешкоди для подальшої реформи децентралізації в Україні

Опубліковано 14 жовтня 2024 року, 20:52

Про перебіг реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні говорили під час експертної зустрічі представники Ради Європи.

Цей захід відбувся за дорученням Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Від Донецької обласної державної адміністрації участь у зустрічі взяла Наталія Чукова, начальниця управління із забезпечення взаємодії з органами місцевого самоврядування.

Рада Європи планує у жовтні-листопаді цього року підготувати відповідний звіт, що міститиме аналіз стану виконання Концепції та загальні рекомендації стосовно можливих змін до неї. Тому під час зустрічі визначали позиції зацікавлених сторін.

Учасники заходу обговорювали різні питання: які найбільші досягнення реформи децентралізації; чи змінилися перелік та пріоритетність проблем перед місцевим самоврядуванням; які б з них можна визначити як ключові; що на сьогодні є найскладнішим чи невирішеним у реалізації реформи; чи потребує якісних змін Концепція реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні.

Головною перешкодою подальшої реалізації реформи децентралізації є війна, яка триває на території нашої держави. Релокація підприємств, евакуація населення, руйнування цілих населених пунктів, впровадження військових адміністрацій замість органів місцевого самоврядування потребують нових підходів та нової стратегії розвитку регіонів.

Попри всі перешкоди, складності та невизначеність, учасники консультацій виявили єдину позицію: після закінчення бойових дій реформа має бути подовжена з урахуванням реалій сьогодення та актуалізації Концепції.