портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З 1 жовтня НСЗУ адмініструватиме програму забезпечення інсулінами

Опубліковано 04 листопада 2021 року, 14:55

З 01 жовтня 2021 року адміністрування реімбурсації препаратів інсуліну для хворих на цукровий діабет та нецукровий діабет, лікарських засобів, які використовуються при розладах психіки та поведінки  здійснюється Національною службою здоров’я України.  

Відповідно до пункту 5 Порядку реімбурсації лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2021 р. № 854 «Деякі питання реімбурсації лікарських засобів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення» відпуск суб’єктами господарювання лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється на підставі рецептів, виписаних відповідно до Правил виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення, затверджених МОЗ, через електронну систему охорони здоров’я (далі - електронні рецепти).

Електронні рецепти на препарати інсуліну та лікарські засоби для лікування нецукрового діабету виписуються лікарями за спеціальностями “Ендокринологія”, “Дитяча ендокринологія” (далі - лікарі-ендокринологи), а також лікарями, які надають первинну медичну допомогу, тільки на основі призначення, внесеного до електронної системи охорони здоров’я лікарем-ендокринологом.

Електронні рецепти на лікарські засоби виписуються:

для лікування розладів психіки та поведінки - лікарями за спеціальностями “Психіатрія”, “Дитяча психіатрія”;

для лікування епілепсії - лікарями за спеціальностями “Психіатрія”, “Дитяча психіатрія”, “Неврологія”, “Дитяча неврологія”.

Відпуск лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється за електронними рецептами в аптеках чи аптечних пунктах, які здійснюють відпуск лікарських засобів згідно з договорами про реімбурсацію, укладеними суб’єктом господарювання з НСЗУ (далі - договір про реімбурсацію), незалежно від місця проживання пацієнта чи місця надання медичних послуг.

Таким чином, пацієнти для отримання препаратів інсуліну, лікарських засобів для лікування нецукрового діабету на пільгових умовах повинні звертатися до лікарів –ендокринологів, які створюють «план лікування». На підставі «плану лікування» лікар-ендокринолог або лікар первинної ланки має можливість виписати електронний рецепт на необхідний лікарський засіб.

З метою отримання електронних рецептів на лікарські засоби для лікування розладів психіки та поведінки, епілепсії на пільгових умовах пацієнти повинні звертатися до лікарів за спеціальністю «Психіатрія», «Дитяча психіатрія», «Неврологія», «Дитяча неврологія».

Перелік лікарських засобів які підлягають реімбурсації, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 27.09.2021р № 2077 «Про затвердження реєстру лікарських засобів, які підлягають реімбурсації  за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення».