портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З 20 листопада на водних об’єктах Донецької області починає діяти заборона на вилов раків

Опубліковано 17 листопада 2021 року, 10:55

З 20 листопада 2021 року на рибогосподарських водних об’єктах Донецької області починається заборона на вилов річкових раків, яка триватиме до 30 червня 2022 року. 

Заборону встановлено з метою створення відповідних умов для нормального циклу розмноження та відтворення річкових раків,  відповідно до наказу Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області від 15.11.2021 № 173 «Про встановлення заборони на вилов раків в рибогосподарських водних об’єктах Донецької області у 2021 – 2022 роках». Ознайомитись з вищезазначеним наказом можна за посиланням

Основним зовнішнім чинником, який визначає термін проходження всіх етапів розмноження річкових раків є температура води та, меншою мірою, фотоперіодизм і гідрологічний режим. За даними багаторічних досліджень, спарювання та закладка ікри у раків розпочинається за температури води нижче 10 С.

Температурний режим основних рибогосподарських водних об’єктів Донецької області у першій, другій декадах листопада характеризувався показниками, наближеними до середньо багаторічних; температура води станом на початок листопада складає 6–9 С. Такі умови є оптимальними для спарювання річкових раків. Тому для забезпечення сприятливих умов для відновлення їхньої популяції, на території Донецької області встановлюється заборона на вилов раків. 

Процес розмноження у раків

 Рак стає статевозрілим на третьому році життя, коли досягає довжини не менше 7-8 см. Серед статевозрілих особин самців завжди в два-три рази більше, ніж самок. Самці і самки спаровуються в жовтні-листопаді, а іноді пізніше, що залежить від кліматичних і погодних умов. Один самець може запліднити до 3-5 самок. У заплідненої самки на черевній стороні її головогрудей з’являється біла пляма. Ікра прикріплюється до черевних ніжок самки і виношується на них до вилуплення молоді, що відбувається в кінці травня або на початку червня. У період виношування ікри самка ховається в норі або в інших затишних місцях, виходячи зрідка для пошуку їжі. Самки періодично роблять певні рухи черевцем, завдяки чому ікра омивається свіжою водою і очищується від мулу. Цим же вони змушені займатись взимку, тому взимку самки також залишаються поодинці в норах або інших подібних схованках і в сплячку не впадають. Отже, тривалість виношування ікри самкою рака становить близько семи місяців.

Спарювання річкових раків зазвичай відбувається восени (при температурі близько 8-10 С) і триває 2-3 тижні. Річкові раки, особливо самці, виявляють у цей період підвищену агресивність і рухову активність і не тільки вночі, як завжди, але і вдень виходять з нір та повзають на дні водойми.

Через 3-4 тижні після спарювання самки приступають до ікрометання, випускаючи ікру через статевий отвір. Ікра одразу приклеюється під плесом до псевдоніжок і залишається там до вилуплення личинок. Це найважчий період у житті самки. Ікра вимагає невпинного промивання водою, збагаченою киснем, тому самка безперестанку жене воду під плесом, підгинаючи і розгинаючи кінець хвоста.

У спокійній воді, особливо коли самка сидить у норі, вода застоюється, збіднюється киснем і збагачується продуктами обміну речовин, через що ікра гине. Самка постійно промиває ікру, очищає її від бруду, нитчастих водоростей і цвілі. При цьому частина ікринок відривається від плеса, падає на дно і гине.

Самка (рачиця) може розмножуватися майже 10 років. Якщо ж раки добре харчуються, або їх належним чином підгодовувати, то вони виростають досить великі, і народжуються від початку травня і до кінця червня. А отже ловити без шкоди для їх розвитку можна починати в липні.

Нагадуємо, лов раків під час заборони є грубим порушенням рибоохоронного законодавства, за яке передбачена адміністративна відповідальність за ч. 4 ст. 85 КУпАП та штраф, розмір якого від 340 до 680 грн.

Крім штрафу, за кожен незаконно добутий екземпляр рака нараховуються збитки у розмірі 3 332 грн.

Донецький рибоохоронний патруль закликає всіх рибалок – любителів та рибалок - промисловиків дотримуватись встановленої заборони на вилов річкових раків. В разі виявлення фактів незаконного вилову річкових раків просимо невідкладно  повідомляти за номерами телефонів «гарячої лінії»: (099) 391-10-90, (068) 446-86-54.

Довідкова інформація:

З першого листопада 2021 року на зимувальних ямах у водних об’єктах Донецької області діє осінньо-зимова заборона на вилов водних біоресурсів, яка триватиме до початку весняно – літньої нерестової заборони 2022 року.


Управління Державного агентства меліорації та рибного господарства у Донецькій області