портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З Донеччини евакуйовані всі заклади, в яких перебували діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування

Опубліковано 31 травня 2022 року, 16:48

Евакуйовані всі заклади, які були на території Донецької області та в яких перебували діти-сироти й діти, позбавлені батьківського піклування, або ж зараховані на цілодобове перебування. Про це начальник служби у справах дітей Донецької ОДА Наталія Тимофеєва розповіла під час онлайнового брифінгу сьогодні, 31 травня.

«Внаслідок військової агресії росії в області було вжито заходів щодо забезпечення евакуації й переміщення дітей у безпечні місця. Загалом станом на 1 січня 2022 року в області було 4 747 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Також майже 800 дітей зараховані до закладів на цілодобове перебування. Всі заклади, які були на території області та в яких перебували діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, або ж зараховані на цілодобове перебування, були евакуйовані», - сказала Наталія Тимофеєва.

Йдеться про 17 закладів обласного підпорядкування, в яких було 722 дитини, з них 481 – дитина-сирота та дитина, позбавлена батьківського піклування. Вісім закладів були переміщені за кордон, дев’ять - по Україні. На сьогодні діти з Донеччини перебувають у Швейцарії, Іспанії, Італії, Німеччині. Вони забезпечені всім необхідним.

Не залишилися осторонь й заклади місцевого підпорядкування. В області працювало 6 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, в яких виховувалося 210 дітей. Всі ці заклади також вжили заходи щодо переміщення.

«Крім того, у нас був створений центр підтримки сім’ї та дітей у Маріуполі, в якому перебувало 99 дітей. Цей заклад також переміщений. На сьогодні діти частково знаходяться у Польщі, частково – на заході України. Зараз заклад об’єднується й виїжджає до Швейцарії», - розповіла начальник служби у справах дітей.

Також в області три заклади були створені благодійними організаціями. Там було загалом 69 дітей. Вони разом з супроводжуючими особами виїхали й наразі перебувають у Німеччині.

Коли почалося повномасштабне вторгнення рф, насамперед представники служби у справах дітей працювали з сімейними формами, в яких влаштовувалися діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Це опіка-піклування, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї.

В області станом на 24 лютого функціонувало 80 дитячих будинків сімейного типу (ДБСТ) і 166 прийомних сімей. Максимально була проведена робота з їх законними представниками щодо евакуації у безпечні місця. На сьогодні 60 ДБСТ виїхали, майже половина прийомних сімей також евакуювалися. Робота продовжується.

«Війна призвела до того, що почали з’являтися діти, які залишилися без батьківського піклування. Зокрема, є ситуації, коли батьки безвісти зникли, або діти під час евакуації виїжджали з бабусею-дідусем, а тепер батьки не можуть приїхати. Тобто такі діти не мають поряд законних представників. Загалом на сьогодні ми маємо 66 таких дітей. Ними опікуються наші служби на місцях», - повідомила Наталія Тимофеєва.