портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З міністрами Польщі, Німеччини, Франції обговорили членство України в ЄС - Ольга Стефанішина

Опубліковано 13 травня 2023 року, 10:33

У п’ятницю, 12 травня Віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина зустрілась з міністрами країн Веймарського трикутника в місті Познань, Республіка Польща.

У зустрічі брали участь міністр з питань ЄС Польщі Шимон Шинковський вель Сенк, державна секретар Франції з питань Європи Лоранс Бун та міністерка з європейських питань і клімату Німеччини Анна Люрманн.

Під час заходу міністри зосередили свою увагу на питаннях розширення та внутрішніх реформах Європейського Союзу, а також підтримки Україна та її руху до членства в ЄС.  

«Ми завжди зазначали, що швидкість європейської інтеграції України залежить, передусім, від самої України, від нашої відданості трансформації, нашої рішучості у здійсненні реформ, які наближають нас до Європейського Союзу. Сьогодні ми обговорили з колегами-міністрами високу динаміку політичних реформ, які здійснює Україна в умовах повномасштабної війни росії. Важливо, щоб це було відображено у проміжній оцінці прогресу України, яка буде оприлюднена Європейською Комісією в червні. Зі свого боку, Україна здійснить всі необхідні кроки, щоб уможливити відкриття переговорів про вступ до Європейського Союзу», – сказала Віцепрем’єрка під час спільної прес-конференції.

Вона підкреслила, що війна, яка наразі точиться в самому центрі Європи, загострює виклики, з якими стикається континент – продовольчу кризу, енергетичну кризу тощо. 

У контексті ситуації навколо обмежень українського експорту, вона закликала європейських колег спільно шукати рішення у дусі солідарності. Ольга Стефанішина зазначила, що під час візиту Президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляйєн до Києва українська сторона ініціювала створення консультаційної групи для моніторингу проблемних питань, пов’язаних з експортом.

Ольга Стефанішина окремо подякувала Франції, Німеччині та Польщі за їхнє рішення звернутися з офіційним листом до Європейської Комісії щодо процесу розширення ЄС.

«Швидкість процесу вступу до Європейського Союзу має визначатися лише темпами реформ в країнах-кандидатах і нічим іншим. Тому, ми вирішили звернутися до Європейської Комісії з проханням вивчити адекватні заходи для оптимізації процесу приєднання, щоб ми могли надавати технічну підтримку і рекомендації, дійсно необхідні країнам-кандидатам для виконання домашнього завдання з проведення реформ», – зауважила міністерка з європейських питань і клімату Німеччини Анна Люрманн. 

Вона також зазначила важливість проведення внутрішніх реформ в ЄС:

«Ми, як ЄС, також повинні виконати своє домашнє завдання, ми повинні бути готові до розширення, а отже, переконатися, що наші інституції та політики готові до прийому нових держав-членів. В той час як країни-кандидати досягають успіху на шляху реформ, ЄС також не повинен відставати», – заявила Анна Люрманн. 

Польський міністр Шимон Шинковський вель Сенк зазначив, що Польща підтримує амбітний підхід до розширення ЄС.

«Це можливість не лише для країн, які претендують на членство, але й для нас, держав-членів Союзу, підвищити нашу безпеку та зміцнити значення та вплив ЄС у світі», — зазначив міністр.

Державна секретар Франції з питань Європи Лоранс Бун, у свою чергу, відзначила важливість подальшої військової підтримки України та висловила подяку французьким інструкторам, які готують українських військових у Польщі.  

«Коли ми говоримо про процес розширення, дуже важливо підкреслити, наскільки Франція віддана перспективі вступу України до ЄС. Під час французького головування в ЄС минулого року для Франції було дуже важливо забезпечити надання Україні та Молдові статусу країн-кандидатів. Ми абсолютно переконані, що з огляду на геополітичний контекст, в якому ми живемо, розширення ЄС слід сприймати з точки зору зміцнення безпеки всього європейського континенту. Воно має бути рушійною силою, і очевидно, ми повинні якомога швидше проводити реформи і підтримувати Україну на цьому шляху, щоб переконатися, що вона, як і інші країни-кандидати, якнайшвидше інтегрується в ЄС. Це важливо для нашої власної безпеки», – наголосила французька посадовиця.

Іноземні урядовці запевнили, що Європейський Союз буде підтримувати Україну у протистоянні агресії росії стільки, скільки буде потрібно, а також на шляху реформ, необхідних, щоб стати частиною Європейського Союзу.  

Євроінтеграційний портал