портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З початку повномасштабної війни евакуйовано 1 млн 354 тисячі мешканців Донеччини. Нині в області мешкає 525 тисяч людей

Опубліковано 28 грудня 2023 року, 07:55

Проведення евакуації є вкрай важливим, оскільки забезпечує збереження життя та здоров’я мешканців Донецької області та інших регіонів України, які потерпають від ворожих обстрілів. На цьому наголосив під час брифінгу заступник директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА Павло Челпих.

«З початку повномасштабного російського вторгнення 1 млн 354 тисячі мешканців Донеччини змушені були евакуюватись. Нині, за оперативними даними, в області мешкає 525 тисяч людей», - повідомив Павло Челпих.

Щодо кількості дітей, які наразі перебувають у громадах Донецької області, то це питання регулярно опрацьовується обласною евакуаційною комісією з питань евакуації, яку очолює Вадим Філашкін. На минулому засіданні комісії, що відбулося 25 грудня 2023 року, обговорено хід евакуації дітей з сім’ями та опікунами у примусовий спосіб. На даний час, згідно з рішенням регіональної комісії з питань техногенної та екологічної безпеки, триває евакуація у примусовий спосіб дітей з населених пунктів Торецької міської громади.

«Вже два місяці ми забезпечуємо примусову евакуацію дітей з Торецької міської громади, яка розташована поблизу лінії фронту, - зазначив заступник директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА. – На початку проведення цих заходів на території Торецької громади було виявлено 240 діточок. Під час евакуації ще додатково було виявлено 58 дітей. На даний час на території Торецької громади залишається 39 дітей. Щодо евакуації юних громадян відповідні служби нам надають пропозиції, і ми їх опрацьовуємо та готуємо рішення. Загалом наші спільні зусилля спрямовані на те, щоби якнайменше дітей залишалося на території Донецької області, особливо у тих громадах, які наближені до лінії протистояння».

Павло Челпих також поінформував, що з усіх громад, прилеглих до лінії фронту, діти досі залишаються лише на території Торецької міської громади.

Відповідаючи на запитання щодо випадків повернення евакуйованих громадян до своїх осель, Павло Челпих повідомив, що, за наявними даними, з початку повномасштабного вторгнення до своїх домівок повернулися 220,5 тисячі раніше евакуйованих мешканців.

«У всіх цих громадян були різні причини для повернення, - зазначив заступник директора департаменту з питань цивільного захисту, мобілізаційної та оборонної роботи Донецької ОДА. – Так, після обстрілу 8 квітня 2022 року російськими окупаційними військами залізничного вокзалу Краматорськ відбулося різке збільшення кількості людей, які вирішили евакуюватися. Але згодом, за даними Краматорської міської військової адміністрації, до міста повернулися 66 тисяч людей. До міста Слов’янська повернулися 39 тисяч людей. Найбільша кількість мешканців, що повернулися після евакуації, - 128 тисяч осіб - зафіксована у Краматорському районі».

За словами Павла Челпиха, цифри щодо переміщення евакуйованих осіб постійно змінюються. Торік напередодні опалювального сезону також відбувалося збільшення потоку евакуйованих, а навесні кількість осіб, що повернулися, збільшувалася. Збільшення числа евакуйованих спостерігалося й напередодні цього опалювального сезону. Зараз є певна пауза. А навесні наступного року прогнозується зростання числа людей, що повертатимуться.