портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

З Прип`яті на Донеччину: Чорнобильська тема художника Василя Бомбізи

Опубліковано 26 квітня 2023 року, 14:57 , Управління культури і туризму облдержадміністрації

26 квітня Україна і весь світ відзначає День Чорнобильської трагедії, яку митці і до сьогодні переосмислюють засобами мистецтва. Серед творчої спільноти Донеччини є художник, який у своїй творчості нерідко звертається до образів Чорнобиля, тому що ця трагедія пройшла через його особисте життя, через долі його рідних і друзів.

Так склалася творча доля Василя Григоровича Бомбізи, що у 70-80-х рр. ХХ ст. він був керівником групи художників-оформлювачів у місті Прип'ять. У цей період він створив знак Чорнобильської атомної станції, який органічно вписався в архітектурний ландшафт міста. Переживши разом з мешканцями Прип'яті техногенну катастрофу, художник евакуювався до Слов’янська, але з того часу чорнобильська тема стає невід’ємною частиною його творчості.

Твори Василя Бомбізи дозволяють з різних кутів подивитись на трагедію Чорнобиля – вшанувати подвиг ліквідаторів, відчути біль і трагедії людей, яких загроза радіації зробила вимушеними переселенцями, зрозуміти крихкість світу, в якому ми живемо.

Картини чорнобильської тематики Василя Бомбізи увійшли до фондів музеїв України, в тому числі Національного музею «Чорнобиль».

За інформацією управління культури і туризму облдержадміністрації