портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

За підпал військових автівок - до 8 років, за колабораціонізм – до 15 років ув'язнення

Опубліковано 12 вересня 2024 року, 16:39 , Пресслужба ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях

Під час щотижневого брифінгу керівниця пресслужби ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях Галина Прищепа розповіла про про підпалювачів автівок українських військових, інформаторів та колаборантів.

Наприкінці серпня Служба безпеки України затримала в Слов’янську трьох молодих людей, які підпалювали автомобілі Сил оборони. Двоє хлопців 17-ти та 18-ти років діяли разом, ще один 24-річний місцевий житель самостійно займався протиправною діяльністю.

«Роботу» вони шукали через телеграм-канали, до них із завданням звернулись представники російських спецслужб. Порушники шукали позашляховики та автобуси ЗСУ, залучені до захисту прифронтових територій. Спочатку відслідковували локацію, потім здійснювали підпал легкозаймистою сумішшю, а результат роботи фіксували на відео за допомогою телефонів. Хлопці встигли підпалити 2 автівки і готували ще підпали техніки та релейних шафів на залізниці. У такий спосіб рашисти мали намір вплинути на логістику українських захисників. 

Правоохоронці затримали порушників, у них вдома вилучили суміші для підпалу та відео на телефонах як доказ підпалу. За перешкоджання законній діяльності ЗСУ, вчинене за попередньою змовою, хлопцям загрожує до 8 років ув’язнення. 

Під постійною увагою Служби безпеки України знаходяться інформатори, які повідомляють ворога про переміщення чи розташування українських захисників. Протягом восьми місяців силовики затримали 57 ворожих інформаторів, які діяли окремо або в складі груп. Ще влітку завдяки спільній роботі в 6 областях вдалось викрити та затримати 9  російських агентів, які коригували обстріли по Дніпру, Сумах, Запоріжжю, Чернігову. 

Нещодавно СБУ викрити десятого учасника цієї агентурної групи, який «працював» на Покровському напрямку. Ним виявився 40-річний місцевий житель, який потрапив до поля зору СБУ як активний прокремлівський коментатор у телеграм-каналах. Затриманий за державну зраду перебуває під вартою. Фігурант відслідковував та передавав інформацію про локації українських захисників та військової техніки, маршрути пересування тощо. Інформатор особисто обходив прифронтову місцевість і фіксував потрібні розвіддані, які були потрібні ворогу для подальшого просування на Покровськ та Мирноград. 

Служба безпеки України продовжує постійну роботу з колаборантами. Цього року підозру отримала 171 людина. Серед фігурантів є підсанкційна поплічниця ворога, яка активно сприяє укріпленню окупаційного режиму на Донеччині. Це колишня помічниця народного депутата України, яка наприкінці 2022 року була призначена представником від «виконавчого органу державної влади в ДНР». Перебуваючи в складі окупаційної влади «ДНР», колаборантка виконує представницькі та законотворчі функції, забезпечуючи функціонування всіх гілок влади на окупованій території.

Зловмисниця також координує проект жіночого руху від прокремлівської партії та веде активну пропагандистську роботу.

Задокументовано, що в 2016 році колаборантка очолювала так зване «міністерство закордонних справ ДНР» та спеціальну комісію з фіксації доказів «військових злочинів» української влади на Донеччині. Жінка організувала систематичне отримання заяв від місцевих жителів заяв, що загибель їх родичів, руйнування житла відбулось внаслідок нібито умисних дій українських військових та за наказом військового та політичного керівництва України. Усі сфабриковані докази вона представляла на засіданнях тристоронньої контактної групи в Мінську. 

З 2022 року колаборантка перебуває під санкціями усіх країн Євросоюзу, України, США, Канади, Японії, Швейцарії, Австралії

Слідчі СБУ повідомили їй про підозру у створенні терористичної груп  та колабораційну діяльність. Тривають комплексні заходи з притягнення до відповідальність, їй загрожує до 15-ти років ув’язнення.

Ще один топ-чиновник окупаційної адміністрації – заступник міністра освіти та науки «ДНР». У березні минулого року на цю посаду був призначений громадянин росії. Він виконує вказівки кремля по переформатуванню освіти за російськими стандартами, змушує вчителів та учнів користуватись російськими навчальними платформами. Також веде активну пропагандистську діяльність у школах, виправдовує злочини російських окупаційних військ, за що отримав підозру від СБУ.

Серед колаборантів - 13 підозрюваних з числа силового блоку окупаційних правоохоронних органів. Служба безпеки зібрала доказову базу на одного з правоохоронців, який зрадив присязі та перейшов на бік окупантів. Він добровільно очолив «головне управління федеральної служби виконання покарань по ДНР». До цього підполковник очолював одне з «управлінь юстиції ДНР», а згодом очолив СІЗО м. Донецьк. Наразі він керує усіма виправними установами на території «ДНР», встановлює окупаційні порядки в тюрмах. З його відома катують в’язнів, намагаючись вибити інформацію про співпрацю з українськими оборонцями. Слідчі СБУ повідомили фігуранту про підозру в державній зраді.