портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 18 листопада 2022 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

96-річна Марія Короткова мешкала в Лівобережному районі Маріуполя на Донеччині. Від ворожих атак ховалася в укритті, що розташовувалось на вулиці Пашковського. У ньому пані Марія померла 31 березня через нестачу медичної допомоги та ліків.

«Бабуся народилася в селі Темрюк Нікольської громади на Донеччині. Під час Другої світової війни, коли була ще зовсім юною, була виселена в Німеччину. Повернувшись додому, працювала в колгоспі. Вийшла заміж за ветерана війни Короткова Івана Трохимовича. У них народились двоє дітей. Все життя бабуся була в русі, не боялася роботи», – розповіла онука Дар’я. 

До 95 років Марія Короткова жила в рідному селі, але в останній рік захворіла на деменцію. Донька забрала жінку жити до Маріуполя.

«Коли почалось повномасштабне вторгнення, бабуся з донькою були на вулиці Пашковського. Від жахів війни ховалися в бомбосховищі. Там бабуся і померла – через відсутність медикаментів та належного догляду», – каже онука Дар’я.

Спочатку Марію  Зіновіївну поховали неподалік будинку, а в серпні – перепоховали на Старокримському кладовищі. У неї залишилася велика родина: діти, внуки, правнуки. 

«Наша улюблена мама, бабуся, прабабуся. Наш янгол, який тепер оберігає нас з небес. Нам її дуже не вистачає, вона була нашим серцем», – каже онука Дар’я.

З 24 лютого росіяни вбили 1214 мирних жителів Донеччини, поранили ще 2608. Наразі невідома кількість жертв у Маріуполі та Волновасі.

Пам'ятаймо!