портал в режимі тестування та наповнення
0 800 507 506
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 15 листопада 2023 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами мешканців Донеччини.

14 березня 2022 року в Маріуполі загинула 66-річна Віра Бондаренко. У квартиру жінки російські військові влучили з танка. Поряд обірвалися життя її доньки Надії та брата Дмитра.

Віра Бондаренко народилася у селищі Старий Крим під Маріуполем. Працювала на заводі різницею металу. Останні роки була на пенсії. 

«Моя мама любила шити. Мала золоті руки. Коли я народила донечку, вона пошила їй мʼяку рожеву ковдру. У ній ми забирали донечку з пологового. Їй 7 років і вона досі спить під нею. Пригадує бабусю з теплою усмішкою… Моя мама була доброю і щирою. Завжди всім допомагала. Так вийшло, що у нашій родині дуже гарні імена: Віра, Надія і Любов. Кажуть, що любов переможе зло. Я намагаюся у це вірити. Тим паче, зараз я маю таких сильних і люблячих ангелів – Віру і Надію», – розповіла Любов.

Віру, Надію і Дмитра вдалося дістати з-під завалів через місяць після загибелі. Кілька днів їхні тіла лежали у мішках на сходовій клітці, а потім їх забрали до моргу.

«У цьому жахливому морзі тіла лежали одне на одному. Ми хотіли поховати маму, сестру і дядька поряд із рідними. Просили, щоби їх не забирали на центральне кладовище, де загиблих ховали у великих братніх ямах… Знайшли машину, труни. Люди допомогли вирити одну глибоку могилу на кладовищі Старого Криму. Але поховати там не вдалося. Маму і дядька поховали на центральному кладовищі – у трунах, але в одній траншеї під табличкою з номером… Сестру – поряд із батьком та рідними», – розповіла Любов. 

У Віри Бондаренко залишилися донька, онуки й інші рідні.

З 24 лютого росіяни вбили 1770 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4304. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!