портал в режимі тестування та наповнення
0-800-507-506, 0954633565
Гаряча лінія
  • A-
    A+
Пошук
Шукати на порталі
або
серед нормативних актів

Загальнонаціональна хвилина мовчання

Опубліковано 17 лютого 2024 року, 09:00

Щодня о 9:00 — загальнонаціональна хвилина мовчання за загиблими внаслідок збройної агресії російської федерації.

Донецька ОВА та платформа Меморіал згадують убитих росіянами жителів Донеччини.

19 березня 2022 року в Маріуполі внаслідок російського авіаудару загинула Лілія Гумянова. 

Лілія Миколаївна завідувала художнім відділом Лівобережного районного будинку дитячої та юнацької творчості у Маріуполі. Крім того, керувала гуртком юних журналістів — клубом «Мрійники».

Друзі пригадують, як сильно жінка любила Маріуполь, як уже під час війни не боялася писати сміливі пости, повні поваги та любові до України та ненависті до ворогів. «Ліля приємних серцю людей називала «світла душа». Насправді вона й сама такою була — Сильна, Вільна, Ніжна, Незалежна, як сама Україна!» — розповідає однокурсниця Алла Скляренко.

«Не кинули будинок творчості та людей, які шукали бомбосховище. Не кинули близьких людей до останньої миті. Це важкий біль» – так про Лілію Гумянову пише її учениця.

Жінка залишилася в Маріуполі, щоб відкривати мешканцям лівого берегу підвал Будинку дитячої творчості, який використовувався як сховище. А 19 березня вона загинула від авіаудару. За деякими даними, на той момент в укритті перебувало близько 400 осіб.

З 24 лютого росіяни вбили 1863 мирних жителів Донеччини, поранили ще 4575. Кількість жертв у Маріуполі та Волновасі наразі достеменно невідома. 

Пам’ятаймо!